Volitve Univerze v Mariboru so na obzorju

Letos je leto volitev, med drugim tudi na Univerzi v Mariboru (UM). Potekajo namreč volitve za rektorja univerze. Zanj se potegujejo štirje kandidati.
Zdravko Kačič, rojen leta 1961 iz Fakultete za elekotehniko, računalništvo in informatiko. Hkrati je predstojnik inšituta za elektroniko in telekomunikacije in vodja laboratorija za digitalno procesiranje signalov.
Žan Jan Oplotnik, ki se je rodil 1971 iz Ekonomsko-poslovne fakultete, opravlja delo prorektorja za finančne zadeve UM in je predstojnik inštituta za ekonomske odnose s tujino.
Niko Samec, letnik 1966 iz Fakultete za strojništvo deluje kot vodja laboratorija za zgorevanje in okoljsko inženirstvo, skupaj z opravljanjem funkcije prorektorja za znanstveno-raziskovalno dejavnost UM.
Zadnji pa je Jernej Turk, rojen leta 1962 iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki je pravtako prorektor za mednarodne zadeve UM in predstojnik katedre za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja.
Volitve bodo potekale tako, da bodo rektorski kandidati nagovarjali volilno telo pedagoških delavcev, ki jih je približno 1700 in še nepedagoške delavce in študente, ki jih je skupaj približno 17.000. Glasovi pedagoških delavcev so ovrednoteni s 60 odstotki, glasovi nepedagoških delavcev in študentov pa vsak po 20 odstotkov.
Kandidati se bodo morali v prihodnjih dveh mesecih predstaviti na 17 članicah Univerze v Mariboru. To je prvič, da se bo izvedel tak način volitev, zato želimo čim bolj poštene volitve za našo akademijo.

L.M.

VREME

Maribor
delno oblačno
54%
3.1km/h
46%
26°C
27°
23°
26°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.