Vprašanje dneva? Kje ima Masleša potrdilo o opravljenem pripravništvu?

Branko Masleša povej
SLIKA, TWITTER

Portal Prava.si je pred dnevi predstavil podrobnosti iz slovenske zakonodaje leta 1972 in 1980, kjer jasno piše, da moraš za pravosodni izpit imeti potrdilo o pripravništvu. 

V zakonu o pravosodnem izpitu, ki je v BiH veljal v sedemdesetih letih je sicer res navedeno, da je za pristop k izpitu potrebno le eno leto pripravništva diplomiranega pravnika – a v tem enem letu pred izpitom, je Masleša šahiral v Zadru oziroma služil obvezni vojaški rok. Vojaški staž se ni nikakor mogel priznati kot pripravništvo – to je portalu Nova24TV zagotovil sodnik iz BiH.  Še vedno pa kolegi portala Nova24TV  iščejo člen, po katerem naj bi izpit opravljen v BiH v Sloveniji priznali kot enakovreden našemu. 

Predsednika Vrhovnega sodišča torej ponovno sprašujemo, kaj je počel v tistem letu, da je prišel do “uvjerenja” o opravljenem pravosodnem izpitu.

Poudariti pa je še treba, da sodnik, ki je bil imenovan kljub neizpolnjevanju pogojev za izvolitev, ostaja večni “dolžnik” tisti oblasti, ki ga je izvolila v to funkcijo. Tak sodnik je seveda vse prej kot neodvisen. Tako bi Masleša po vsej verjetnosti v tem primeru padel že na prvi stopnici tridelnega testa iz zadeve Xero Flor proti Poljski in drugih zadev, kjer je ta test že utečen v praksi Evropskega sodišča za človekove pravice.

Upravičeno torej lahko domnevo, da Masleša že leta 1980 ni izpolnjeval pogojev za izvolitev v sodno funkcijo. In jih zato ni izpolnjeval niti leta 1994, ko so ga izvolili v trajni mandat –  dodatno še zato ne, ker je takrat že veljal drugi odstavek 8. člena Zakona o sodniški službi (ZSS), ki je kot oviro za izvolitev določal kršitev človekovih pravic v prejšnji nedemokratični ureditvi.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.