Vrečkova uredila državljanstvu človeku, ki noče govoriti slovensko in kritizira državo Slovenijo?

Goran Injac, slika radio Študent

Mesto umetniške vodje Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), zaseda človek, ki ne zna slovensko in še več, kritizira državo Slovenijo. To je Goran Injac!

 

Kako je to mogoče? Goran Injac je Srb, ki ne govori slovensko, za povrhu pa je še umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, ki kritizira Slovenijo. Je pa zanimivo. Po zaslugi Aste Vrečko je pridobil slovensko državljanstvo po postopku t.i. Izredne naturalizacije, kar pomeni pridobitev državljanstva z lažjimi pogoji.


 

“In pravi, da ne zna slovensko, ker mu ves čas kažemo, da ni zaželen. Očitno mu to kažemo s tem, da je lahko direktor slovenskega gledališča. Blagor ubogim na duhu …”, je eden izmed komentarjev, ki se usul v zvezi z vsebino intervjuja Gorana Injaca za Mladino izpred treh let.

 

Je pa zanimivo. Ravno ta Srb, ki ne zna niti jezika, oziroma noče govoriti slovenko, je državljan Slovenije in ne boste verjeli, celo umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, ki kritizira državo, od katere je dobil državljanstvo. Ampak na kakšen način je državljanstvo dobil?

 

“Dobil sem enakost, na isti upravni enoti, kjer so me leta diskriminirali, me odpošiljali, me je zdaj pričakala prijazna gospa z besedami: »Dobrodošli!«. Me popeljala v sobo, kjer sem prisegel in nato so mi v eni uri uredili vse, kar sem potreboval, brez stalnega prebivališča sem dobil potni list, s srbskim naslovom, s katerega sem odšel pred 25 leti. Uslužbenci so postali prijetni ljudje. Pomislil sem: ‘Sanjam. Nisem več nevarnost. Nisem grožnja. Jaz sem zdaj »naš«.’ Vse to je na hitro uredila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je  uporabila inštitut izredne naturalizacije, piše Dnevnik.

 

 Zakonska možnost izredne naturalizacije omogoča pridobitev slovenskega državljanstva posamezniku, vendar le, če ta prinaša državi koristi na določenem področju družbenega življenja: znanstvenem, gospodarskem, kulturnem, nacionalnem ali podobnih. Je torej kritiziranje države, ki je Goranu dala državljanstvo in nepoznavanje in govorjenje slovenskega jezika razlog za državljanstvo?

 

 

VREME

Maribor
oblačno
74%
2.6km/h
100%
9°C
12°
6°
8°
Thu
3°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.