Z drugim letom, nižje pokojnine in plače za ceno obveznega zdravstvenega zavarovanja

ZZZS, kartica zdravstvenega zavarovanja, Foto: Dejan Mijovic

1. januarja se ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nadomešča ga obvezni zdravstveni prispevekv višini 35 evrov. To bo po žepu udarilo v bistvu prav vse državljane.

Drugo leto se bodo na račun novega obveznega zdravstvenega zavarovanja v višini kar 35 evrov, za ta znesek znižale tudi pokojnine, plače in podobno. Obvezni zdravstveni prispevek (OPZ) bo od pokojnine prvič obračunan ob izplačilu januarske pokojnine,” so nam povedali na ZPIZ-u. V praksi to pomeni, da bo pred nakazilom januarske pokojnine ZPIZ odštel 35 evrov in jo nato nakazal na transakcijske račune upokojencev.

Zaposleni bodo OZP prvič plačali od januarske plače, ki bo izplačana februarja. “V skladu z 48. členom ZZVZZ-T se novi OZP za posameznega zavarovanca pobira v istem postopku ter na isti način, kot se zanj pobirajo ostali prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje. Obveznost za izračun in plačilo novega OZP za posameznega zavarovanca nastane sočasno z nastankom obveznosti za izračun in plačilo prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Tudi samozaposleni bodo novi obvezni prispevek plačali skupaj s prispevki za januar najkasneje do 20. februarja.

Kdor doslej ni bil dopolnilno zdravstveno zavarovan, pa bo 35 evrov na slabšem,

Najslabše bodo pri tem odnesli najbolj ranljivi. Brezposelni, ki niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje ali pa so, a nimajo pravice do nadomestila, bodo morali prispevek plačati sami, prav tako študenti, ki pavzirajo in nimajo statusa. Ti so morali že doslej plačevati prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa bodo po novem plačevali še 35 evrov novega obveznega prispevka, kar pomeni, da se jim bo mesečni strošek (če doslej niso bili dopolnilno zavarovani) več kot podvojil.

Očitno ta “čuteča” Golobova vlada, zna “dobro” poskrbeti za revne!

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
61%
8.8km/h
75%
12°C
14°
7°
11°
Fri
10°
Sat
5°
Sun
4°
Mon
7°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.