Za Maribor in okolico napovedana tretja stopnja nevarnosti. Prihajajo močne nevihte

vremenska napoved, slika Neurje.si

Tudi danes se nas vreme ne bu usmililo. za Maribor in okolico je celo napovedana najvišje, trtja stopnja ogroženosti, obarvana vijolično.

“Za današnji dan smo izdali najvišjo 3. stopnjo nevarnosti, kajti pričakujemo zelo burno vremensko dogajanje po večjem delu Slovenije. Kljub temu da se trenutno pojavljajo posamezne plohe se bo ozračje hitro ogrelo, tako da lahko pričakujemo najvišje dnevne temperature med 31 in 33 stopinj Celzija.”

Zaradi prehoda vremenske fronte lahko pričakujemo razvoj zelo močnih neviht (superceličnih), ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Tokratni potek razvoja nevihtnih celic bo malce južneje, jugovzhodneje kot včeraj – na večjem delu Avstrije ter na avstrijskem koroškem in po Sloveniji. Ob okrepljenem višinskem vetru (JET) se bodo prve močne nevihtne celice pomikale proti našim krajem, kjer lahko pričakujemo intenziven razvoj dogodkov. Današnji pogoji so bolj ugodni za nastanek močnih nevihtnih celic supercelične narave, saj bo prisotno izjemno vetrovno striženje – v nižjih plasteh bo zapihal južni do jugovzhodni veter, v višjih plasteh pa jugozahodni do zahodni veter. Prav tako bo na voljo obilo konvektivne energije – po celotni regiji beležimo med 2000 in 3000+ J/Kg CAPE.

Predvideno dogajanje: Prve močne nevihtne celice bodo iz avstrijske strani dosegle sever, severovzhod države ter se pomaknile na Hrvaško, kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji. Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob naši meji bodo imele potencial razvit debelejšo točo, težave pa bo znova povzročal silovit veter. Zaradi močnih nalivov lahko ponekod pričakujemo hudourniške poplave. Opozoriti pa velja tudi pred udari strel.

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.