Zadnji dan prepričevanja volivcev. Kdo od znanih gre volit in kdo ne ve, če je dobil vabilo?

slika: Politikis

Danes bo pestro in odločujoče. Zadnji dan prepričevanja volivcev je pred nami in še zadnji atomi moči bodo usmerjeni v kandidate, kateri bodo jutrišnjo soboto (volivni molk) izkoristili verjetno za počitek.


Na predčasnem glasovanju, ki se je zaključilo včeraj ni bilo nobene pretirane gneče. Nizko udeležbo na predčasnih voliščih prve tri dni v primerjavi z zadnjima dvema referenduma kažejo podatki državne volilne komisije. Volivce je k temu, da naj, če je le mogoče, glasujejo v nedeljo, pozval predsednik SDS Janez Janša. Iz SDS že dalj časa opozarjajo, da na predčasnih voliščih ni zagotovljen ustrezen nadzor in da so zaradi tega mogoče tudi goljufije, izvedena pa so tudi na voliščih, ki so določena mimo zakona.

Ravno zato bo ključnega pomena glasovanje v nedeljo. A pozor. Prvi rezultati bodo mogoči šele ob 22. uri ko se v Evropi zapre zadnje volišče. Tako, da bodo neuradni rezultati znani šele nekaj minut po polnoči v ponedeljek.

Tudi na našem portalu smo povprašali nekaj znanih Slovencev ali se jim zdijo Evropske volitve pomembne in koga bodo volili:

Glasbenik Zoran Cilenšek nam je zapisal: “Sam se bom udeležil volitev. Mislim, a je pomembno, da izrazim moje mišljenje, ker z svojim glasom pripomoremo pri smernicah EU. Ni skrivnost, da bom glas bom dal SDS stranki zaradi njene dobre strategije in odločnosti. Moj preferenčni glas pa bo dobil Milan Zver

Pevka Suzana Mally iz dueta RS nam je zaupala naslednje: “Za mene so evropske volitve pomembne, saj imajo vpliv na politiko Evropske unije, ki neposredno vpliva na življenja državljanov vseh članic, vključno z mojo državo. Pri izbiri kandidata, ki mu bom zaupal svoj glas, bom pozorno preučila njihove stališča glede ključnih tem, kot so okolje, gospodarstvo, socialna politika in varnost. Prav tako bom preverila, ali ima kandidat ustrezne izkušnje in znanje za učinkovito zastopanje interesov državljanov v Evropskem parlamentu. Zato bom svoj glas zaupala kandidatu, ki mi najbolj prepričljivo predstavi svoj program in vrednote, ki se ujemajo z mojimi, najbolj se me je prepričala Zala Tomašič.”

Da je pomemben tudi vpliv mladih je dejal tudi mladi Mariborčan Timi, ki bo prvič v življenju volil.

Nekoliko zmedeno je na vprašanje ali se bo udeležil volitev odgovoril pevec Marijan Smode, ki je zapisal: “Moram preverit če sem dobil vabilo za volitve.”

Nekoliko bolj zgovoren je bil glede vprašanje Evropskih volitev Pavle Rupar, predsednik društva 1. oktober: K odhodu na volitve nagovarjamo vse upokojence, mlade, zaposlene, kmete. Zdaj je čas, da z udeležbo in rezultati izrazimo nezadovoljstvo s stanjem v državi. Glas upokojencev prosimo, da obkrožite Zalo Tomašič na listi št. 2. Mlada je, kot smo bili nekoč mi vsi, naj izkoristi, kar mi nismo mogli. Je edina, ki je z vsemi čustvi, odgovornostjo in znanjem ponudila pomoč pri zvišanju pokojnin, oskrbovalnin v domovih, možnostih dobiti denar za nas starejše!

Nekdanji poslanec Marijan Pojbič politike še ni obesil na klin. Čeprav mu manjka še nekaj mesecev do pokoja pa je aktiven tudi na drugih področjih, predvsem v občini Šentilj. Pravi, da bo na listi SDS obkrožil ime Franca Breznika, ker ima veliko srce in še posebej občutek za ljudi, ki so najbolj ranljiva skupina v družbi.

O Evropskih volitvah smo povprašali tudi nekdanjega župana občine Destrnik Franca Pukšiča, ki je dejal, da bo volil odločno listo SLS, in obkrožil (seveda) sebe.

Mariborski glasbeniki. Med njimi legende, kot so Alfi Nipič, Rudi Šantl, Ivo Mojzer, se bodo prav tako udeležili Evropskih volitev. Kot pristni Mariborčani vedo, da je za Maribor in Slovenijo v preteklosti veliko naredi prav mariborski kandidat za Evro poslanca Franc Kangler.

Za Franca Kanglerja in listo SDS je tudi Radijska legenda raziskovalnega novinarstva Breda Čepe, kot je dejala, je več kot 40 let podrobno spremljala življenje v mestu Maribor in ve kaj je prava izbira.

Tudi na našem portalu smo mnenja, da so Evropske volitve pomembne in zato pozivamo tudi naše bralce k udeležbi.

 

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
81%
2.6km/h
75%
19°C
23°
17°
19°
Sun
14°
Mon
17°
Tue
17°
Wed
17°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.