Zaradi ustavnega sodišča in radia City je danes črn dan za slovensko glasbo?

Današnji dan, danes smo 6. novembra, bomo slovenski glasbi lahko prižgali svečo. Je to začetek konca za našo glasbo? Glasbo našega naroda, naše identitete, našega razvoja. Le kdo si na ustavnem sodišču in ne boste verjeli na (mariborskem) radio City želi uničiti slovensko glasbo? Maribor bo spet kriv za nekaj zgodovinskega, tokrat v žalostnem smislu.

Umrla je slovenska glasba na radijskih postajah!

Ustavno sodišče je danes razveljavilo kvote slovenske glasbe v primeru zasebnih radijskih postaj, so danes sporočili s sodišča. Tudi zasebne postaje bi namreč morale predvajati 20 odstotkov glasbe slovenske produkcije, sedaj pa to zanje več ne velja. Spet se nam bo vsiljevala tuja glasba, predvsem pa glasba iz Balkana, k nam se bo tudi zato vabilo številčno južno populacijo.

In glasbeni uredniki, ki bi morali, ne glele na to, da glasba ne pozna meja, biti najprej v srcu glasbeno-slovensko zavedni. Vsaj do te mere, da raznim radijskim postajam, kot so radio Citiy, NET FM, Radio 1, Radio Aktual itd lahko rečemo, da so SPLOH še slovenske radijske postaje.

Zakaj naj bi bil člen o kvotah po mnenju ustavnega sodišča neustaven?

Kot piše portal Maribor24, del zakona o medijih namreč predpisuje, da se mora na slovenskih radijih predvajati najmanj 20 odstotkov slovenske glasbe, ki je bila prvič predvajana pred največ dvema letoma. Na pobudo Radia City, državnega sveta in drugih so na ustavnem sodišču razveljavili sporna člena 86 in 86a, ki je obvezne deleže slovenske glasbe terjal tudi za zasebne radijske postaje. Po 86. členu bi morali dan zapolniti ne le z 20 odstotki glasbe slovenske produkcije, ampak bi 70 odstotkov slednje moralo biti izvajane v slovenščini. Pobudniki so dali vedeti, da obstajajo tudi radijske postaje, ki predvajajo izključno instrumentalno glasbo. Kako naj sporen člen potem velja tudi za njih?

Preberite tudi: Invazija balkanske glasbe v slovenski glasbeni prostor?

Kam smo prišli, da za zabavo na največjih in tradicionalnih slovenskih prireditvah, kjer bi moralo ‘pokati’ od slovenskega ponosa, skrbijo srbski in hrvaški izvajalci. Slovenska glasba pa se od danes naprej očitno umika tudi z radijskih postaj in rapertoarja javnih izvajanj. In na radiu City se bodo sedaj lahko tolkli po prsih in rekli, poglejte kaj smo dosegli. Zato slovenski glasbi na današnjo črno sredo prižigamo le še svečo v spomin.

Nismo daleč od tega, da bo pisanje slovenske glasbe postalo nesmiselno, saj je ne bo nihče predvajal, izvajal in poslušal.

MGkOT

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
37%
4.1km/h
20%
8°C
10°
7°
6°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA