Zaplet ne sodišču, ker nihče ne zna Tigrajščine

Mariborska sodnica Tanja Rot je končno 26-letnega migranta Musseja Andhoma poklicala na zatožno klop Mariborskega sodišča. pravosodni policisti so ga privedli iz mariborskega pripora. Vendar pa je nastal problem, saj migrant govori le tigrajščino, jezik, za katerega v Sloveniji nimamo sodnega tolmača. Mariborsko sodišče je ta problem rešilo tako, da sta za potrebe tega kazenskega postopka na sodišču, kot tolmača zaprisegla dva pri nas živeča Afričana, od katerih le eden aktivno obvlada slovenski jezik a ne govori pa ta dovolj dobro tigrajščine, da bi obdolženemu lahko direktno prevajal. Drugi, ki obvlada tigrajščino, pa ne razume dovolj slovensko. Smešno, bi lahko dejali. Na koncu so se domenili, da bo dogajanja v sodni dvorani potekalo tako, da je prevajalec, ki  govori slovensko, v enem od afriških jezikov povedano tolmačil kolegu prevajalcu, ta pa je nato celotno vsebino prenesel obdolženemu v tigrajščini.

Čudni izgovori odvetnika?

Tožilka Tadeja Majcen je migrantu Andhomu predstavila, da bo v primeru njegovega takojšnjega priznanja na današnjem predobravnavnem naroku zanj predlagala enotno kazen pet let zapora (za poskus uboja štiri leta in 10 mesecev, za grožnjo štiri mesece) in še stransko kazen izgon tujca iz države za tri leta. Vendar pa  se je zatem oglasil odvetnik Miha Šošić, ki obdolženega zagovarja po uradni dolžnosti. Dejal je, da je predlog stranske kazni  v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom in varstvom človekovih pravic. V primeru take kazni bi bilo obdolženemu onemogočeno, da bi še naprej uveljavlja pravico do azila. A če smo čisto pošteni, nasilnemu tujcu Republika Slovenija azila nasilnim migrantom nebi smela podeljevati.

Migrant ne priznava krivde

Krivde tako, kot je bilo rečeno, ne priznam. Je rekel obtoženi Mussej Andhom. Ker danes še ni napočil čas za uradno predstavitev obtožnice, bo več podrobnosti o očitkih tožilstva znanih 12. marca, ko se bo pričelo sojenje. Znan, pa je tudi motiv za nasilno dejanje. To naj bi bilo ljubosumje.

Tudi na našem portalu bomo budno spremljali sojenje, ki se bo pričelo 12. marca.

vir: Večer

M.G.