Slovenija praznuje: Za kilogram kave smo delali skoraj 4-krat dlje

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti.

Na današnji praznični dan pred 27 leti je slovenska skupščina hkrati sprejela tudi ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Deklaracija in ustavna listina sta bili sicer slavnostno razglašeni 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani. Naslednji dan, 27. junija 1991, pa se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade (JLA) začela osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija ubranila svojo samostojnost.

Vojna je trajala deset dni in zahtevala številne žrtve, med njimi tudi 76 smrtnih.

Preverili smo, kaj je danes drugače kot je bilo pred 27 leti, to je leta 1991 in ali je bilo takrat res boljše kot je danes, kakor to pogosto slišimo.

Našo blaginjo najbolj ponazori čas dela, potreben za nakup določene dobrine. Podatke o tem je objavil Statistični urad RS in jih objavljamo v nadaljevanju.

Iz podatkov je razvidno, da smo leta 1991 za kilogram črnega kruha delali 27 minut. V letu 2017 je bilo za to potrebnih le 18 minut dela. Za kg kave, na primer, smo delali kar 5 ur in 2 minuti. Danes za nakup tega zadostuje že ura in 18 minut dela. Kaj pa nov osebni avtomobil? Za nakup renault clia smo leta 1991 morali delati kar 3.702 uri, kar je bilo približno 2 leti. V letu 2017 pa je treba za to delati le še dobro leto.

Razlike v standardu in blagostanju med letoma 1991 in 2017 so zelo velike. Po 27 letih samostojne države v Sloveniji živimo bistveno bolje kot leta 1991. Zato se veselimo današnjega dne in počastimo praznik naše domovine.

M. B.