2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Mednarodna zveza za mladinsko književnost – IBBY (International Board on Books for Young People)  je 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Praznujemo ga vse od leta 1967 dalje. IBBY je bila na pobudo pisateljice Jelle Lepman ustanovljena leta 1953 v Zürichu. Danes ima sedež v Baslu in povezuje kar 72 nacionalnih sekcij. Za otrokov razvoj je še kako pomembno branje kakovostne otroške in mladinske literature.

Letos je mednarodno poslanico in plakat pripravil ruska mednarodna sekcija in glasi: »Rastimo s knjigo«. Avtorja poslanice in plakata sta ruski mladinski pisatelj Sergej Mahotin in ruski oblikovalec plakatov, knjig in ilustracij Mihail Fjodrov. Sergej Mahotin v poslanici med drugim pravi, da ne verjame, če kakšen fantek ali punčka reče: »Ne maram brati!«. To se mu zdi smešno. Gotovo tudi jesta sladoled, se igrata, gledata zanimive filme. Drugače povedano, uživata. In branje ni samo delo, vzgoja čustev, razvoj domišljije in celo osebnosti, predvsem je velikanski užitek.

Slovenija je poslanice in plakate pripravila že tri krat in sicer leta 1968 France Bevk Poslanica otrokom vsega sveta, leta 1970 Ela Peroci Otroci – kaj vam pomenijo knjige? in leta 1997 Boris A. Novak in Matjaž Schmid Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta.

Mariborska knjižnica je ob mednarodnem dnevu knjig za otroke pripravila Razstavo ilustracij avtorja Petra Škerla. Otvoritev razstave in srečanje z avtorjem je bilo v petek 31. 3. 2017.  Razstavo si lahko ogledate v vseh sedemnajstih enotah knjižnice. Za vrtčeve in osnovnošolske otroke so pripravili tudi vodene oglede.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.