Razglašena požarna ogroženost naravnega okolja

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje zato na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju s 1. aprilom 2017 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države.

Sinoči je na območju Maribora, v Košakih zagorela podrast. Gasilci Gasilske brigade Maribor in PGD Maribor mesto so s hitro intervencijo pripomogli, da se ogenj ni razširil in povzročil večje škode. Kljub temu pa so pogorišče morali nadzirati več ur, saj zaradi suše obstajala nevarnost, da ogenj znova zagori.

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Število požarov v naravi je predvsem zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja nenevarnih naravnih materialov povečano skoraj povsod po državi. Takšne razmere bodo trajale do prvih obilnejših padavin, ki pa  jih še ne pričakujemo.

To pomeni, da je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

V času, ko je razglašena velika požarno ogroženostjo naravnega okolja, bo policija opravljala poostren nadzor.

.

VREME

Maribor
oblačno
92%
6.7km/h
100%
4°C
7°
2°
4°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
4°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.