Pred sedemindvajsetimi leti je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo.

SLIKA: Wikipedija

Na današnji dan pred sedemindvajsetimi leti je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo.

Na današnji dan pred sedemindvajsetimi leti je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. Dan suverenosti lahko označimo kot praznik enotnosti in povezovanja slovenskega naroda in kot takšnega ga moramo tudi ohranjati v spominu ter ga prenašati na potomce.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je prišlo do desetdnevne vojne, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Zadnji vojak JLA je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober 1991, ko je iz koprskega pristanišča odplula še zadnja ladja z vojaki.

Kot je na svojem FB profilu zapisal Janez Janša,  še nekaj ur nas loči od obletnice osvoboditve Slovenije od okupatorske JLA. 26.10.1991 smo jih izgnali iz ozemlja RS, ostalo pa je nekaj njihovih simpatizerjev in ti so kasneje mnoge spravili nazaj na breme in žulje davkoplačevalcev.

Z odhodom zadnjega vojaka JLA je odšel tudi simbol rdeče zvezde. Odhod simbola totalitarne države so s ponosom spremljale slovenske zastave. Mislili so si, da se nikdar več ne bo pojavila v slovenskem prostoru. Toda zadnja leta nas državne proslave opozarjajo na to, da rdeča zvezda ni odšla, ampak se je zgolj skrila. Še vedno obstaja kot simbol razdvajanja slovenskega naroda in kot simbol utopičnih idej nedemokratičnih režimov. Skozi borbo proti agresorju je bila s strani Slovencev izkazana velika mera povezanosti in enotnosti. Dan suverenosti lahko označimo kot praznik enotnosti in povezovanja slovenskega naroda in kot takšnega ga moramo tudi ohranjati v spominu ter ga prenašati na potomce. So zapisali na spletni strani SDS.

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.