Bojan Požar zatrjuje da zgodba o obljubljenih podpisih za golaž in kavico še ni končana!

Saša Arsenovič foto: FB profil Saše Arsenoviča

Kot piše Požareport je Saša Arsenovič prvi dan po objavi svoje kandidature zbral samo en podpis podpore za vložitev kandidatne Liste Arsenovič za Maribor. Potem je prijateljem, znancem in sodelavcem poslal sporočilo, da v zameno za dokazilo o overjenem podpisu podpore nudi kosilo, namreč , golaž in kavo, ter kolo za prevoz od svojega hotela Maribor do upravne enote oziroma do občinske stavbe, in tako je naslednji dan zbral 66 podpisov. Tretji dan, ko so Arsenovičevo sporočilo o golažu in kavici posredovali tudi mediji,  pa je Arsenovič zbral še tisoč podpisov.

Glede na to, da je Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo Bojana Požarja zaradi očitanih zadev. Pa, zgodba, kot pravi Bojan Požar še ni končala, ampak se je komaj začela. Sedaj lahko namreč vsak od skoraj 100 tisoč mariborskih volivcev pred prvo sejo mestnega sveta občine Maribor, ki je napovedana za 20. december, pošlje pritožbo ter zahteva “nepotrditev” mandatov enajstih občinskih svetnikov liste Arsenovič za Maribor. Mestni svet bo (tako) moral na prvi seji najprej potrjevati nesporne mandate, torej preostalih 34 mandatov, potem pa bo obravnaval pritožbo in glasoval o spornih mandatih Liste Arsenovič za Maribor. Če bo mandate potrdil, se lahko volivci pritožijo na upravno sodišče.

Kot je zapisala Jadranka Sovdat, odhajajoča predsednica ustavnega sodišča v pritrdilnem ločenem mnenju so po – njenem mnenju – določbe zakona, ki omogočajo pritožbe pred dnevom volitev, protiustavne. Zapisala je tudi, da nepravilnosti v času kandidiranja, takšna pa je tudi obljuba hrane in pijače pri zbiranju podpisov, lahko uveljavlja vsak volivec – s pritožbo pri občinskemu svetu.

Ali torej lahko pričakujemo, da bi bila na prvi sejai mestnega sveta občine Maribor 20. decembra lista Arsenovič izločena? Če bo, lahko upravno sodišče praznih enajst sedežev mestnega sveta sorazmerno dodeli ostalim listam ali pa odredi nove volitve – in to samo za teh enajst mest mestnega sveta!

Počakajmo torej na 20. december.

vir: Požareport

MZ

.

VREME

Maribor
oblačno
77%
3.6km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.