Čuj! Kam te gremo letos na kres?

Kam letos na kresovanje? To je vprašanje, katerega si bo lahko zastavil marsikateri Mariborčan. Kresovanje je običaj, ki je že dolgo časa povezan s slovenskim narodom. Začetka ne poznamo, vemo le, da so bili ti običaji povezani z rojstvom Sonca, oziroma z daljšanjem dnevne svetlobe. Prvomajski kres nima teh značilnosti, ker je bil namenjen za predvsem politične cilje. Predvsem glede delavskih gibanj in opominjanja na delavske pravice. Tako so se ljudje zbirali okrog ognja in prvomajskega drevesa, kjer so se dogajale razne aktivnosti, kot na primer igre, koncerti in druženje.

Kam pa gremo letos Mariborčani na kres? Kam? »Ja v Koblarja ziher ne!«, bi bil eden izmed odgovorov. Pa tudi v Radvanju bo že drugo leto zapored mirno. Bomo pa zato dobili 1. maja sindikalno proslavo pod Pohorjem.

Kaj so razlogi? Gostišču Koblarjev zaliv se ne splača narediti kresovanja, saj niso vedeli ali bodo sindikalisti imeli proslavi v Mariboru ali ne. Zato so se odločili organizirati druge dogodke pred tem. Turistično društvo Radvanje pa letos že drugo leto ne bo organiziralo kresovanja, zaradi pomanjkanja sredstev in sponzorjev. Prav tako menijo, da si v primeru nesreče ne bi bili zmožni odplačati možnih odškodninskih zahtevkov.

Vi presodite ali se vam zdijo ti razlogi zadostni za prekinitev tisočletnih tradicij? Ali je letos zmanjkalo sredstev za turizem in kulturo ali se bodo vsa porabila za predvolilne obljube?

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.