Nedeljski Izlet: Ptujski grad

Ptujski grič je bil poseljen že od mlajše kamene dobe dalje. Okoli leta  1.000  pred našim štetjem je na njem stala manjša utrdba, na katero so kasneje prebivalci antične Poetovione postavili trdnjavo in svetišča, v zgodnjem srednjem veku pa bilo na kasnejšem turnirskem prostoru slovansko grobišče.

Srednjevaška utrdba je nastala v 11. stoletju, ko sta bila grad in mesto v posesti salzburške nadškofije. Nadškofi so grad oddali gospodom Ptujskim, kateri so bivali in obstali na Ptuju še 300 let. Zadnji iz rodbine je bil Friderik IX, grad pa so si nato izmenjevali različni lastniki, od katerih so bili najpomembnejši grofje Leslie, ki so na gradu bivali med letoma 1656 in 1802. Zadnji lastniki so bili grofje Herbersteini med letoma 1873 in 1945, ko je bil nacionaliziran in z bogato opremo priključen ptujskemu muzeju. Skozi zgodovino je bil grad večkrat dograjen in spreminjan. Trenutno je v obliki črke U, sestavljajo pa ga klet s podzemno hladilnico, pritličje ter dve nadstropji. Zgrajen je iz kamna in opeke ter prebeljen z belo barvo.

Danes Ptujski grad služi kot muzej, v katerem so razstavljene obsežne muzejske zbirke, slike, portreti, tapiserije, pohištvo, orožje in glasbila. V grajski kleti je sod velikan, preša in manjša vinarska razstava. Pod kletjo se nahaja poseben prostor imenovan ledenica, kjer so nekoč shranjevali hrano. V pritličju najdemo zbirko glasbil, razstavljene so tudi arheološke najdbe, poleg viteške dvorane pa se nahaja zbirka z več kot 500 kosi orožja in vojaške opreme.  V prvem nadstropju gradu so najlepše grajske sobane: Leopoldova soba, Kontesina soba, Jožefova soba, toaletni prostor, spletičnina soba, budoar, garderoba, stara kapela, grofičina spalnica, grofičin salon, jedilnica, grofova delovna soba in kabinet ter galerija Herberstein. V tem nadstropju je tudi slavnostna dvorana z zbirko turških portretov in grajska kapela, v ostalih prostorih pa so sedaj razstavljeni pohištvo, tapiserije in slike.

V drugem nadstropju se nahajajo grajska galerija z umetninami baročnih mojstrov od 16. do 18. stoletja, razstava Ptujski grad skozi stoletja, od februarja dalje pa je razstavljena tudi gotska galerija.

Poleg muzeja in prečudovitega razgleda na staro mestno jedro z okolico, reko Dravo in Ptujsko jezero, služi grad tudi raznim dogodkom kot so poroke, plesni in pevski nastopi, modne revije, koncerti in seveda grajske igre. Te bodo letos že šestnajstič in sicer 23. junija 2018 od 13. ure dalje.

L.M.

.

VREME

Maribor
oblačno
79%
4.6km/h
100%
9°C
9°
7°
7°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.