Danes praznuje mesto Maribor

Praznik Mestne občine Maribor je 20. oktober – dan, ko je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini iz leta 1164.

Stari Maribor, slike: zmaga.com

Praznik mesta Maribor je dal navdih Marku Vezovišku. Naj bo Maribor razsvetljen. Ne samo z lučmi iz trgovin, ampak predvsem s svetlobo duha”
Treba se pustiti navdahniti spominom iz preteklosti, pozitivnih vzgledov je veliko, in jih uporabiti za prihodnost, da bo Maribor razsvetljen. Ne samo z lučmi iz trgovin in z novoletnimi lučkami, ampak predvsem s svetlobo duha. Spomnimo se dogodka, med drugim tudi na tega, da je pred 100 leti začela delovati Hidroelektrarna Fala, ki je povzročila nadaljnjo industrializacijo Maribora in leta 1925 tudi dobesedno razsvetljavo Maribora, ko je postal razsvetljen z ulično razsvetljavo.

Stari Maribor, Slike: Zmaga.com

Stari Maribor, slika: zmaga.com

Območje današnjega Maribora je bilo v začetku 12. stoletja del mejne grofije frankovske države. Da bi nadzorovali vhod v Dravsko dolino pred madžarskimi vpadi so na današnji Piramidi postavili trdnjavo, grad, ki se v dokumentih prvič omenja 20. oktobra 1164 kot castrum Marchburch. Ime izvira iz pojma grad v marki, oziroma v nemščini Burg in der Mark ali Markpurg, Markburg in kasneje Marburg. Vendar pa je grad verjetno stal že pred datumom, saj se Bernard Mariborski, mejni grof Podravske krajine iz rodu Spanheimov, s predikatom Mariborski omenja že leta 1124. Leta 1209 je Maribor v listini vojvode Leopldi VI. Babenberžana omenjen kot trg forum Marchpurch. V listini z dne 4. decembra 1254 se Maribor prvič omenja kot mesto civitatem Marpurg. Vse do začetka 19. stoletja je mesto imelo le eno, nemško ime Marburk, ki so ga Slovenci popačili v Marprok. Da ne bi prihajalo do zamenjav z nemškim mestom Marburg, ki leži v Hessnu ob reki Lani, so v 19. stoletju začeli zapisovati ime mesta kot Marburg an der Drau (nemško za Marburg na Dravi).Prvi zapis slovenskega imena Maribor je delo Stanka Vraza in sicer v pismu Ljudevitu Gaju 10. novembra 1836. Vraz je ime  preprosto priredil iz nemškega Marburga tako, da je obdržal prvi del besede Mar, nemški burg pa spremenil v slovenski bor – in sicer po zgledu, kakor so Nemci iz Branibora izpeljali Brandenburg. Sprva je sicer uporabljal obliko Marbor, kasneje pa dosledno le Maribor. Po letu 1838 so pričeli ime Maribor uporabljati tudi Vrazovi prijatelji in ime se je ohranilo do današnjih dni.

stari Maribor, slika Pokrajinski arhiv

Maribor je danes sedež Podravske statistične regije in vzhodne kohezijske regije. Leži na 274,7 m nadmorske višine[3], 15° 39′ 12″ zemljepisne dolžine in 46° 33′ 39″ zemljepisne širine. Maribor ima nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami, med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

Zastava mesta Maribor

Najvišje priznanje mariborske občine letos je prejel ikona mariborskega kulturnega življenja Janez Karlin, rojen leta 1922 v Rogaški Slatini, a že 68 let živi in kulturno diha z Mariborom. Več kot tri desetletja je vodil mariborsko krovno organizacijo kulturnih društev. Kot režiser je na oder postavil 70 del in iz njegovega nepoklicnega Gledališča Slave Klavore so izšli odlični umetniki. Široko je razgibal kulturno življenje med mladino. Še vedno je aktiven v vodstvih zvez kulturnih društev tako na lokalni kot državni ravni in gost številnih kulturnih prireditev. Listino mesta Maribor pa je prejelo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor. So zapisali na portalu Vestnik.


Ob prazniku mesta Maribor bodo danes ob 20. uri na Trgu svobode nastopili glasbeniki Totega big banda Maribor z dirigentom Edvardom Holnthanerjem in mariborskima pevcema Dado Kladenik in Boštjanom Bračičem.

Zgodovinski viri: Wikipedija

MZ

.

VREME

Maribor
rahel dež
92%
4.1km/h
100%
4°C
6°
1°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.