Dogajanje na Bližnjem vzhodu

Za tiste, ki ste prespali vikend, vam je ta novica pisana na kožo. Situacija v Siriji se zaostruje. V petek 13.4.2018, so Združene Države Amerike, skupaj z zaveznicama Veliko Britanijo in Francijo napadle specifične točke znotraj Sirije. Napad je potekal s pomočjo letalskih izstrelkov zrak-zemlja in s pomočjo večnamenskih izstrelkov dolgega dosega na tri območja, katera so morda proizvajala kemična orožja. Znanstveno raziskovalni center v okrožju Damaska, skladišče kemičnega orožja zahodno od Homsa in bližnje skladišče skupaj s poveljniško postajo.

Šlo se je namreč za odgovor na domneven kemični napad na mesto Douma, kjer bi naj umrlo več kot 40 ljudi. Francija trdi, da ima vzorce klora, kateri bi naj bil uporabljen s strani režimskih sil. Medtem, ko Rusija zanika dogodek in trdi, da je ta dogodek bil zrežiran in je služil kot casus belli (vzrok za povod v vojno) s strani Velike Britanije.

Tako je bilo izstreljenih okrog 100 izstrelkov, od katerih bi naj bilo 71 prestrezenih s strani ruskih protiizstrelkov. Nestrpno pa se pričakuje odziv ruskih oblasti, glede na opozorila Kremlina, da bodo posledice za petkovo bombardiranje. Celotno dogajanje spominja na ponoven vzpon hladne vojne, kjer sta se blokovski velesili bojevali na različnih območjih po celem svetu, preko posrednikov. Tako se tvorita v Siriji dva tabora: Zahodni in Vzhodni. Zahodni tabor tvorijo ZDA, Velika Britanija, Francija, Izrael in pogojno tudi Turčija in lokalni zavezniki. Medtem pa je na vzhodnem taboru Ruska Federacija, Sirske režimske sile, Iran in pogojno tudi Kitajska. Upamo lahko na umiritev dogodkov in ne na zaostritev razmer.

 

L.M.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.