FURSovo “božično darilo” za delavce migrante: položnice v modrih kuvertah

slika: Nova24TV

Za Šarčevo vlado so delavci migranti drugorazredni državljani?

FURS je tik pred božično novoletnimi prazniki “osrečil” delavce migrante s položnicami v modrih kovertah za plačilo dohodnine. Rok plačila 30 dni, Fursova birokracija pa je izračun dohodnine za delavce migrante mlela leto in več mesecev. Na Facebook strani Sindikata delavcev migrantov Slovenije se je v teh dneh znaša kopica objav, v katerih delavci migranti opozarjajo na mačehovski odnos države, predvsem pa na povsem nesprejemljiv davčnih uslužbencev po Fursovih izpostavah.

Kaj so nad tako potezo FURSa zapisali delavci migranti?

Delavci, ki delajo v tujini, predvsem v Avstriji so nad takim načinom ogorčeni. Med njimi je velika večina Mariborčanov. “Vsako leto se nam delavcem migrantom pojavlja enaka zgodba, le da se v tem primeru ne menja vsebina, temveč znesek prejetih položnic, lepo zapakiranih v modrih kuvertah, katere moramo plačati v roku 30 dni, medtem ko smo na odločbe čakali več kot leto in pol, nekateri še dlje. Res je, da nas večina že razmišlja o izselitvi iz naše države, pa se ob tem vprašajmo, ali bomo s tem res rešili problematiko, ki nas slači in na koncu še dobesedno tepe pred zakoni, kateri nas prisiljujejo v boj z našim lastnim življenjem”, je zapisal eden od delavcev.

Prebrali smo tudi to zanimivo zgodbo, enega od delavcev: izhajam iz osebnih izkušenj in okvirja delavcev migrantov, da smo to ljudje, kateri smo odločno sprejeti še tako velik izziv in sprejeti vsakršno delo, ki ga nam je tuja država ponudila. Sprejeli smo ga zato, ker nam naša država ni nudila na razpolago prostih delovnih mest, v kolikor so pa bila, pa so zaposlitev dobili ljudje preko takih ali drugačnih zvez, itd. Tisti, ki ste prepričani, da smo delavci migranti “čudaki”, se motite. Mi smo vajeni ne samo delati, temveč garati preko delovnika, pa verjetno si niti ne znate predstavljati, da se ne vozimo 10 min do služb, ampak včasih tudi po uro in pol v eno smer. Po celodnevnem napornem delu, nas čaka še pot domov, ki je včasih enaka ali pa še dlje trajajoča. Tudi v tem se ne upiramo, ker zmoremo. Zmoremo zato, ker nas doma čaka družina. Včasih pridemo domov prepozno, da bi objeli svoje otroke ter jih poljubili za lahko noč in včasih so naše ure odhoda na delo prezgodnje, da bi lahko stlačili v svoj objem vso družino. Tisti, ki tega niste doživeli in podoživeli, nas nikoli ne boste razumeli.

Je FURS malomaren?

Največ očitkov leti na soboško izpostavo Fursa, kjer naj bi zaradi malomarnosti tamkajšnjih uslužbencev pri priznavanju kilometrine in stroškov, bil končni znesek dohodnine nesprejemljivo visok. Delavcem migrantom seveda ni razumljivo, da si Furs za izračun dohodnine vzame celo dve leti, nato pa zahteva da pred novim letom poslan izračun delavec migrant plača v 30. dneh. Za Fursovce pa ni nikakršnih sankcij, piše portal V Fokusu!

Pri LMŠ niti ne vedo, kdo so delavci migranti?

Kar pa se poslancev Šarčevega koalicijskega šestorčka tiče, so jih bile pri predlaganju sprememb zakona o dohodnini polna usta. Vse seveda s figo v žepu, in to od DESUSa do Levice. Še najbolj pa so se osmešili v poslanski skupini Šarčeve LMŠ, ko je na sestanku s predstavniki sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS) eden od njihovih poslancev, doma na Koroškem, med sestankom dejal, da ne ve, “kdo smo mi in misli, da smo “tisti” migranti, ki bodo iz tujine v Slovenijo prišli delat”. Pri tem naj bi bil vidno šokiran. “Tudi jaz bi bil, če bi mi nekdo povedal, da pridejo ilegalni migranti v Slovenijo delat,” je škandal pospremil Mario Fekonja, predsednik SDMS.
Ampak pozor, šokiran je bil poslanec, ki podpira marakeški sporazum, ker to pač podpira njegov šef. Saj ni res pa je!

vir: portal V FOKUSU

M.G.

 

.

VREME

Maribor
oblačno
78%
4.6km/h
100%
9°C
10°
8°
7°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.