Gobarji pozor. Pazite koliko gob naberete in kje objavljate fotografije

slika je simbolna

V teh dneh je gobarjev po vsej Sloveniji zelo veliko. Mariborčani se predvsem odpravljajo na Pohorje, kjer pravijo, da je gob v izobilju, toda pozor. Zavedati se morate namreč, da gobe in druge naravne dobrine, razen do dovoljene teže dveh kilogramov, niso vaše, ampak gre za dragoceno državno bogastvo, zaradi česar so tovrstne dobrine, pred pretiranim plenjenjem,zaščitene tudi z zakonom. Letošnja obilna gobarska letina je plod ugodnih vremenskih pogojev.

Obilna gobja letina, pa se utegne za vse tiste, ki so razkošje svojih pretiranih gobarskih podvigov delili tudi na spletu, drago stati, saj jih lahko doleti  kazen v višini najmanj 208 evrov. Zakon določa, da lahko posameznik v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob, če imate res veliko srečo in najdete gobo, ki tehta več od dveh kilogramov, jo kljub temu lahko brez skrbi odnesete.

Kdor nabira gobe, mora spoštovati naslednja pravila, ki so zapisana tudi v UR RS:
1. goba mora imeti razvidne tiste morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto,
2. prepovedana je takšna uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškoduje rastišče ali podgobje,
3. gobe je treba grobo očistiti že na rastišču,
4. gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži.

Uredbo v Uradnem listu Republike Slovenije si lahko preberete TUKAJ

Pristojne službe take stvari sicer težko nadzirajo, predvsem nabiralce, območja, kjer rastejo gobe pa so ponavadi zelo obsežna. A na vsakem posamezniku je , da se obnaša odgovorno.

 

.

VREME

Maribor
oblačno
92%
5.7km/h
100%
4°C
6°
1°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.