Gradite hišo? Ta novica vas ne bo razveselila.

slika: www.zelenagradnja.si

Na rob obupa spravlja številne slovenske samograditelje nov gradbeni zakon. Prenovljeni postopki pri gradnji hiše so neživljenjski in nimajo nobenega smisla opozarjajo številni.

Kaj prepisuje nova zakonodaja? Ob koncu gradnje, za katero je seveda imeti gradbeno dovoljenje, je potrebno pridobit še uporabno dovoljenje. Vendar pa tako dovoljenje lahko upravna enota izda le za dokončan objekt, pri katerem pa mora biti vključena fasada in morebitna ograja na balkonu. Uporabno dovoljenje pa je tudi pogoj za dodelitev hišne številke in vselitev.

Ministrstvo je inšpektorje pozvalo k izvajanju 33. člena zakona o inšpekcijskem nadzoru, a ob tem poudarilo, da morajo inšpektorji slediti načelu sorazmernosti  po katerem bo gradbena inšpekcija v primeru odkrite nepravilnosti najprej ustno opozorila na nepravilnosti ter na njihove posledice in določila ustrezen ter primeren rok za njihovo odpravo. Priporočen bo tudi rok za odpravo nepravilnosti v trajanju enega leta, v primeru obstoja izjemnih socialnih okoliščin, ki kažejo na to, da v tem času lastnik izvedbe fasade ne bo mogel zaključiti, pa je priporočen še daljši rok.

Torej, če ste gradite dom za svojo družino in se nameravate vseliti, morate najprej poskrbeti za fasado in vse ograje. Koliko vse to stane in kakšna je notranjost hiše, pa inšpektorjev očitno ne zanima.

MZ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.