Izgon ruskih diplomatov?

Vir: Debka.com

Sergej Viktorovič Skripal, je britanski bivši častnik Ruske vojaške obveščevalne službe, ki je deloval kot dvojni agent za obveščevalno službo Združenega Kraljestva (ZK) med devetdesetimi in v začetku prvega desetletja 21. stoletja. Leta 2004 je bil obtožen veleizdaje in pripora 13 let.  Pripor se mu je končal predčasno, saj je leta 2010 potekala izmenjava ujetih vohunov s strani Združenih držav in Ruske federacije. Naselil se je v Salisbury v ZK, kjer je živel vse do 2018, ko se je zgodil umor. Četrtega marca je prišla k njemu na obisk njegova hčerka Julija, s katero sta se oba zastrupila. Šlo je najverjetneje za živčni strup Novičok. Ta bi naj bil prvotno sovjetsko-ruske izdelave, čeprav so imeli leta 2016 proizvodnjo primerkov tudi Iranci.

Tako se je razvil mednarodni incident, kjer ZK obtožuje RF, da je ubila njihovega državljana. Kot povračilne ukrepe proti temu domnevnemu umoru je uporabila sredstvo izgona ruskih diplomatov. Hkrati pa ZK poziva ostale države Evropske Unije in zaveznike k solidarnosti. To pomeni, da ZK zahteva izgon diplomatov RF v zavezniških državah. Izgon so do sedaj obljubile predvsem ZDA, Ukrajina, Francija, Kanada, Nemčija, Poljska, Češka, Litva, Albanija, Avstralija, Danska, Hrvaška, Italija, Madžarska. Torej vse naše sosede, razen Avstrije, ki prisega na nevtralnost.

Pri nas prihaja do razkola, ali bi izgnali vsaj enega diplomata, ali bi ohranili oziroma izboljšali odnose z RF. Na nujni seji zasedanja Odbora za zunanjo politiko sta se razvila dva tabora, prvi je SDS in NSi, ki se zavzemata za izgon. Medtem ko sta v drugem SD in Levica, kateri sta proti izgonu, na podlagi pomanjkanja dokazov. Tako danes znotraj seje ni prišlo do nobenih sklepov.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
82%
1km/h
31%
-6°C
-6°
-7°
-6°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
2°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA