Izredna novica! Izveden atentat na predsednika slovaške vlade. Imamo posnetke!

Atentat. Zajem slike (pravda.sk)

V Handlovi, približno 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave, je bil na slovaškega premierja Roberta Fica izveden napad. Incident se je zgodil, ko je premier stopil med zbrane ljudi.


Napad na premierja je tudi napad na državo in notranjo varnost Slovaške, je dejal vodja opozicijske stranke Svoboda in solidarnost (SaS) Branislav Groehling v odzivu na napad v sredo na Premier Robert Fico (Smer-SD), ki je bil ustreljen po seji vlade na prostem v Handlovi. Groehling je v tem duhu družbo pozval k umiritvi. “Eskalacija, ki se dogaja v družbi, lahko pripelje do tega, kar doživljamo zdaj,” je pripomnil. “To, da imamo različna politična mnenja, je prav, v parlamentu jih lahko politično izmenjujemo,” je dejal Gröhling in dodal, da ne želi, da bi se napetosti “vlivale” v družbo. Groehling je Ficu ob tem zaželel čimprejšnje okrevanje.

Roberta Fica so po atentatu z reševalnim helikopterjem že odpeljali v bolnišnico Roosevelt v Banski Bystrici. Po posnetkih TV Markíz so ga iz helikopterja na nosilih odnesli na urgenco. Ker so reševalci ležečega premierja pokrili z rjuho, ni bilo mogoče videti, ali je pri zavesti in kakšne so njegove poškodbe. Predsednika vlade naj bi ustrelil 71-letnik iz Levic, pištolo naj bi imel imel zakonito. Piše sloveški dnevnik Dennikn.sk.

Vodja komisije predstavniškega doma za nadzor nad slovaško obveščevalno službo Maria Kolikova je medtem incident označila za napad na notranjo varnost Slovaške in dodala, da razmišlja o sklicu posebne seje odbora zaradi napada.

Na spletu se je pojavil posnetek, ki prikazuje, kako so Roberta Fica po napadu varnostniki obkolili in odpeljali do parkirane limuzine. Premierja so kasneje odpeljali v bolnišnico v Banská Bystrica. Posnetek, ki je zaokrožil po svetovnem spletu je objavil portal Aktuality.sk

“Vse bo odločeno v naslednjih urah”: na uradni Facebook strani Roberta Fica so komentirali poskus atentata. “Utrpel je več poškodb in njegovo življenje je ogroženo. Trenutno ga s helikopterjem prevažajo v Bansko Bystrico, saj bi njegov prevoz v Bratislavo zaradi nujnosti intervencije trajal predolgo.” Ja zapisano na omrežju X.

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
76%
3.6km/h
75%
17°C
18°
16°
17°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
13°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.