Tu je seznam vseh 98 kandidatov za Evropske volitve. Izžreban je bil tudi vrstni red

slika: Politikis

Uspešno vloženih je bilo 11 kandidatnih list za evropske volitve, na listah je devet kandidatov, le na eni jih je zaradi smrti kandidatke osem. Stanka Pirati pa ni zbrala zadostnega števila popisov.


Devetega junija se bomo podali na volišča, kjer bomo izbirali nove predstavnike v Evropskem parlamentu. V mandatu, ki se bliža koncu, je Slovenijo v Bruslju zastopalo osem poslancev, junija pa jih bomo izvolili devet, saj je septembra lani Evropski parlament potrdil 15 novih sedežev, eden je bil dodeljen tudi Sloveniji, kot manjši državi.

Na prihajajočih volitvah bo sodelovalo 11 list, je potrdila Državna volilna komisija. Med njimi je pet parlamentarnih strank in šest zunajparlamentarnih strank. Nastopa celo Desus in stranka z nenavadnim imenom Nič od tega.

Na tokratnih listah so se znašla mnoga že v politiki uveljavljena imena, na njih pa je tudi nekaj imen, ki so slovenski javnosti znana z drugih področij – iz estrade, umetnosti, zdravstva. Zagotovo ima najbolj preverjena in poznana imena stranka SDS. Kandidirajo pa tudi vsi sedanji Evropski poslanci.

Seznam kandidatnih list po izžrebanem vrstnem redu

1. Gibanje Svoboda
2. Slovenska demokratska stranka (SDS)
3. Vesna – zelena stranka
4. Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in Dobra država (DD)
5. Slovenska ljudska stranka (SLS)
6. Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi)
7. Levica
8. Zeleni Slovenije (Zeleni)
9. Socialni demokrati (SD)
10. Državljansko gibanje Resni.ca
11. Nič od tega

Tu je vseh 98 kandidatov:

Slovenska demokratska stranka kandidira s sloganom Preudarno za Slovenijo v Evropi. Nosilka liste je Romana Tomc. Poleg nje so na njej še Milan ZverAleš HojsFranc BreznikBranko GrimsFranc KanglerAlenka ForteKarin Planinšek in Zala Tomašič.

Nova Slovenija je za nosilca liste izbrala predsednika stranke Mateja Tonina. Kandidirajo pod sloganom Evropa. Blizu našim ljudem. Poleg Tonina so na listi po vrstnem redu še Katja Berk BevcDavid KlobasaMojca SojarMojca ErjavecJanez Cigler KraljVida Čadonič ŠpeličJernej Vatovec in aktualna poslanka Ljudmila Novak.

Nosilka liste Gibanja Svoboda je Irena Joveva. Po vrstnem redu ji sledijo Matej GrahJanja SlugaJure LebenTamara VontaMarjan ŠarecMaša KociperVojko Volk in Uroš Beržan. Slogan GS je V Evropi s svojo glavo.

Slovenska ljudska stranka je za nosilca liste postavila Petra Gregorčiča. Sledijo mu Nina Strah, aktualni evroposlanec Franc BogovičSara Ahlin DoljakFranc PukšičMija AlešAljaž BaličKaja Galič in Marko Balažic. Njihov slogan je Močna EU Za vse.

Matjaž Nemec je nosilec liste Socialnih demokratov. Sledijo mu Mojca Kleva KekušAleksander JevšekLucija KarneluttiMatevž FrangežAleksandra CasiljevićPrimož BrvarNeva Grašič in na repu liste Milan Brglez. Njihov slogan je Močna Evropa, močna Slovenija.

Nosilka liste stranke Levice je Nataša Sukič. Sledijo ji Dan JuvanKatja SlugaFahir GutićZdenka BadovinacLuka OmladičSvetlana SlapšakTara Kristan in na koncu Luka Mesec. Njihov slogan je kratek in jedrnat – Varnost.

Zelena stranka Vesna je za nosilca liste postavila Vladimirja Prebiliča. Poleg njega so na listi še Urša ZgojznikKlemen BelharMarike GrubarUroš MacerlAndreja MaroltIbrahim Nouhoum, osmo mesto je prazno, saj bi na listi morala biti nedavno preminula Manca Košir, na zadnjem mestu pa je Saša Fras. Njihov slogan je Pogum za Evropo.

Stranki DeSUS in Dobra država na evropskih parlamentarnih volitvah nastopata s skupno listo, katere nosilec je Uroš Lipušček. Na njej so še Doroteja Novak GosaričAnton BalažekDarinka MravljakDrago BulcSaša PavčekStojan LipoltNatalija TripkovićBogomir Kovač. Njihov slogan je Čas je za razum.

Nosilec liste Resni.ca je Zoran Stevanović. Poleg njega kandidirajo še Polona FrelihSabina SenčarBojan PotočnikNeven PolajnerTanja RibičKatja KokotStanko Pušenjak in Branko Gradišnik. Njihov slogan je Najprej Slovenija!

Stranka Nič od tega kandidira z nosilko Violeto Tomić. Poleg nje kandidirajo še Darko HribarTjaša Zorc RupnikJanez StarihaAlenka PečnikGregor JankovićAmadeja KuglTomaž Makovec in Alberto Avguštinčič. Stavijo na slogan Korupcija za vse, ne le za peščico.

Nosilec liste Zelenih je aktualni evroposlanec Klemen Grošelj. Poleg njega so na listi Nada PavšerBogomil KnavsVesna LavtižarMilan GabrovecValerija KorošecRenato VolkerMojca Šetinc Pašek in Aleksander Merlo. Njihov slogan je V Evropi igramo v prvi ligi!

 

vir: Slovenske novice

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
4.1km/h
75%
17°C
18°
16°
17°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
13°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.