Kakšne so novosti glede vlog za otroški dodatek in vrtce na CSDjih?

slika je simbolna

Če se vam letna pravica (na primer otroški dodatek, subvencija vrtca …) izteče decembra 2018 ali kasneje, vloge ni več potrebno oddati.  Tudi v Mariborskem CSDju je tako. Po uradni dolžnosti bodo na centrih sami preveril, ali vam ta pravica še pripada. V praksi bo to za zdaj potekalo tako, da bo računalniški sistem pripravil seznam upravičencev, ki jim pravice potečejo. To velja za letne pravice iz javnih sredstev, med katere spadajo otroški dodatek, znižanje plačila vrtca, državna štipendija ter subvencija malice in kosila, piše Žurnal24.

Kako hitro pa bo izdana odločba, je odvisno od obremenjenosti CSD-jev in od okoliščin konkretnega primera. Če o pravici, ki je potekla recimo decembra 2018, januarja 2019 pa še ne bo odločeno, stranka pridobi pravico s 1.1.2019, samo izplačilo se zamakne v naslednji mesec in stranka prejme izplačilo za 2 meseca pri otroškem dodatku. Pri subvenciji vrtca pa stranka položnico za januar prejme šele februarja 2019, in če tudi takrat, še ni izdana odločba, plača 77% cene programa, razen če se z vrtcem dogovori drugače, za nazaj, pa vrtec poračuna preveč plačan znesek.

Upajmo da bo praks pri zamudah z izplačili čim manj.

MZ

 

.

VREME

Maribor
oblačno
80%
2.6km/h
100%
8°C
9°
7°
8°
Wed
5°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.