Kdo se boji resnice? Kaj se je daljnega leta 1942 zares dogajalo v Dražgošah?

slika: zgodovina.si

Prava resnica o bojih v Dražgošah leta 1942

Mit o pogumnih partizanih, ki so branili Dražgoše in ljudi, je izmišljen in neresničen, piše Franc Kavčič v svojem prispevku o dražgoški bitki. Resnica je, pravi Kavčič, da je bila vas Dražgoše izbrana načrtno, da so partizani s tem izzivali Nemce. Ko pa so Nemci zasedli vas, so partizani stisnili rep med noge in pobegnili na Jelovico, ljudi pa prepustili na milost in nemilost Nemcem. Če bi partizani zapustili vas, kot so jih prosili domačini, Nemci ne bi napadli Dražgoš in do pokola in razdejanja vasi ne bi prišlo, je prepričan Kavčič. Sprašuje se, kako dolgo se bo še proslavljala dražgoška tragedija, do katere je prišlo le zaradi hlepenja predstavnikov partije po oblasti.

Kdo je Franc Kavčič?

Naj zapišemo, da je Franc Kavčič, domačin iz Dražgoš in preživeli iz bitke pri Dražgošah in da še kako pozna pravo resnico bojev v Dražgošah.

Kot je dejal je v bitki je padlo 9 partizanov. 41 civilistov je bilo pobitih, 81 pa so jih odpeljali v koncentracijska taborišča. Danes pa so bolj kot ostali kraji, kjer so potekale prave bitke, prav Dražgoše postala vsakoletna romarska pot slovenske levice. Pravi, da se partizane se preveč poveličuje. Takrat, ko se je bilo treba boriti, so nas Dražgošane zapustili in zbežali v “grmovje”. Nas so pa pustili, da so potem Nemci naredili svoje. Jaz sem bil do zadnjega tukaj v hiši in sem bil potem tudi zaprt v Šentvidu. Ko so Nemci prišli v našo vas do cerkve, že ni bilo nobenega partizana več v Dražgošah. Stisnili so rep med noge in so šli. Kavčič trdi, da je partizane njegov oče rotil, da naj gredo iz vasi, pa niso poslušali. Pri nas doma sta stanovala dva partizana. Komandir čete in poveljnik bataljona. Eden je bil zato, da se umaknejo, drugi pa je rekel, da bodo borbo sprejeli. Tistega, ki je bil proti odprtemu bojevanju, so potem sami ubili z nožem nekje za Kropo. Oče jim je rekel, da jih bo peljal na Jelovico. Naj gredo gor in naj bodo srečni. Partizani so rekli, da ne, da bodo sprejeli borbo. Potem ko je bilo res treba v bitko, so jo pa pobrisali na Jelovico.

Kaj se v bistvu praznuje v Dražgošah?

Tega v bistvo še danes nihče ne ve. Svoje čase je bilo to praznovanje komunizma. Tu so imeli eno tako veliko zborovanje za ves narod. V medijih se je na veliko poročalo o tem. Drugače pa ni res, da se proslavlja bitka, samo nihče si ni upal do leta 1990 ničesar povedati. Kakšnih 20 let po vojni ni bilo nič, potem pa so začeli s tem. Od tistih, ki zdaj pridejo, ni bil nihče v vojni, vsi pa predavajo, kako je bilo. Ti so, zanimivo najbolj glasni. Je za intervju na Novi24 povedal Franc Kavčič

M.G.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.