Nedeljski izlet: Grad Rače

Vir: race.blog.siol.net.jpg

Rače se kot naselje – villa Rats prvič omenjajo leta 1240, vendar takrat še ni bilo gradu. Grad Rače je primer ravninskega otoškega ali vodnega gradu – dvorca, dodatno zavarovanega z visokim okopom. Zgodovina stavbe sega v prvo polovico 16. stoletja, ko so pozidali dvorec s štirimi trakti z gotsko renesančnimi portali. Gregor Regall ga je zgradil  med leti 1528 – 1533, bil je ptujski meščan in uradnik v Mariboru in Konjicah. Dvorcu je dal ime Kranichsfeld, ki pomeni žerjavovo polje.

Vir: Gradovi.net

V obdobju protireformacije so se morali Regalli zaradi pripadnosti protestantizmu, zateči na Švedsko, in tako je dvorec prišel v posest barona Offa Teufenbacha. Leta 1629 postane lastnik baron Erazem Trebniški, kateri je v tem času k dvorcu najverjetneje prizidali južni del. Sledili so mu naslednji lastniki. Leta 1723 Jožef Ludvik baron pl. Werdenberg, med leti 1814 in 1824 Gottfried Rainer zu Lindenbühel, do leta 1874 Karl Denike, od leta 1884 pa vse do 1894 Tereza Straff, do 1898 Jožef Kalas in E. Schweinburg, vse naprej pa rodovina Bachler. Med obema vojnama je bil dvorec v rokah te rodovine. To je bil začetek propadanja, vse do naselitve občinske uprave po osamosvojitvi, ki je začela postopna obnova.

V notranjščini dvorca je poleg kapele, posvečene sv. Janezu Nepomuku, v prvi vrsti najbolj zanimiva ˝Bela dvorana˝, ki je eden izmed treh uradnih prostorov Upravne enote Maribor za sklepanje zakonskih zvez. Zraven te dvorane so v gradu  še prostori občinske uprave, krajevnega urada, kino dvorane, zasebne etnološka zbirka, slikarski atelje ter v manjšem delu tudi zasebna stanovanja.

Vir: Race-fram.si

Dvorec predstavlja idilično lokacijo za poroke, glasbene dogodke in slavnostne dogodke. Za vikende je pred gradom organizirana tudi tržnica. Predstavlja pomemben objekt v celotni občini Rače-Fram.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.