Koroška cesta se ne bo zaprla za promet

V preteklih člankih smo opisali problematiko zaprtja Koroške ceste. Danes smo izvedeli, da do zaprtja ne bo prišlo. Bo pa vsekakor potekala prenova ceste, oziroma prenova prometnih tokov. Danes je župan Mestne občine Maribor na novinarski konferenci povedal, da se je seznanil z makroanalizo prometnih tokov, ki so jo na zahtevo mestnega sveta opravili na Fakulteti za gradbeništvo. Ta analiza je simulirala predvideno obnovo cest v naslednjih treh letih (podvoz pod Ljubljansko cesto, Malečniški most, zapora na Lentu in prenovo Koroške ceste) in spremembo prometnih tokov. Analiza je pokazala smiselnost prenove cest v zaporedju, ker bi se tako oblikovala časovnica projektov, za katero bi potem potrebovali 3 leta za uresničitev.

Sredstva se bi naj dobivala iz razpisa ministrstva za infrastrukturo v okviru dveh milijonov evrov nepovratnih sredstev.  Vloga za prijavo pa je omejena na peti april. Župan je izjavil, da za prenovo Glavnega trga s Koroško cesto potrebujemo dodatna sredstva,se jih da dobiti preko državnega razpisa, ter da gre za nepovratna sredstva, ki so namenjena ukrepom trajnostne mobilnosti, z omejevanjem hitrosti prometa na prometnem prostoru, ki je skupen pešcem, kolesarjem in voznikom. Koroška cesta naj bi bila ostala odprta za promet, s hitrostjo do 30 kilometrov na uro. Torej pred nami bo verjetno vsekakor potekal hibridni poskus pretvorbe mestnega jedra Maribora po zgledu Ljubljane.

Vprašanje pa ostaja: “Ali jim bo tokrat uspelo?”

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.