Toti moj Maribor: Čeligijev stolp

Čeligijev stolp je bil nekoč eden izmed petih obrambnih stolpov na severnem mariborskem obzidju. Danes je edini ohranjen srednjeveški stolp tega kompleksa, prav tako pa je eden najlepših ohranjenih stolpov te vrste v Sloveniji.

Kamnita stavba je bila zgrajena v letih 1460 – 1465 v stilu tradicionalne, povsem srednjeveško utrjene gradnje na kvadratnem tlorisu. Zgrajen je bil v okviru utrjevanja mestnega obzidja, v katerem je predstavljal pomembno obrambno točko. Poleg obrambe je služil tudi kot mučilni stolp.

Prekrit je bil s strmo štirikapno streho. Posebno vrednost mu dajejo lesene stropne oz. talne konstrukcije, ki so se ohranile v njegovi notranjosti. Kljub predelavam skozi čas je njegova prvotna podoba še vedno razvidna. Stolp je v letu 1913 v vrhnjem delu še vedno imel niz lukenj za tramove, a danes niso več vidne zaradi poznejše neustrezne sanacije. Najverjetneje je šlo za ostanek nekdanje lesene obrambne galerije, ki je bila visoka okoli 3 metre in je obdajala stolp na zunanji strani. Galerija je bila oblikovana kot vse značilne galerije srednjeveških grajskih stolpov.

Stolp je imel različna imena, večinoma pa je bil znan kot Črni stolp in Smodniški stolp. V 18. stoletju je v njem začela obratovati prva mariborska pivovarna in od takrat dalje nosi ime po mariborskih pivovarjih Tscheligijih.

Zdaj stoji v Gregorčičevi ulici, obdan z novozgrajenimi objekti. V bližini, na vogalu Gregorčičeve in Gledališke ulice, stoji prav tako s pivom povezano poslopje nekdanje Gambrinusove restavracije in dvorane. Stavba je dobila ime po legendarnem flandrijskem kralju Gambrinusu, ki naj bi izumil varjenje piva.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
rahel dež
88%
0.5km/h
0%
20°C
21°
19°
19°
Fri
18°
Sat
17°
Sun
17°
Mon
15°
Tue

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA