Kriminal na Slovenskem: Ljubljana – Vesov Umor

Policija, policistI,policija vnukinja

Slovenija je na splošno dokaj varna država, zato nekateri menijo, da živimo v srečni deželi, kjer je kriminala izredno malo.

Kljub temu iz povprečja izstopa prestolnica Ljubljana, kjer je kriminala skoraj dvakrat več kot v Celju in Kopru, ki ji po številu kriminalnih dejanj sledita. Prav tako je Ljubljana na repu lestvice pri uspešnosti kriminalnih preiskav, pa tudi pri številu policistov na tisoč prebivalcev.

Morda tudi zaradi slednjega v Ljubljani cveti mafijsko podzemlje, v katerem naj bi bili najmočnejši črnogorska in albanska mafija. Vendar se o mafiji pri nas ne govori, morda le v primeru, ko se zgodi kakšna ”mafijska likvidacija.” Seveda je glavna značilnost teh, da likvidatorji nikoli ne sedejo na zatožno klop.

Eden izmed takih odmevnih primerov je bil umor  41-letnega Veselina Jovovića – Vesa v ljubljanskem Latino baru.

Umor se je zgodil že davnega leta 1998, ko je vsem znani kralj črnogorskega podzemlja prišel v svoj priljubljeni lokal v Zupančičevi jami. Med igranjem kart s prijatelji ni opazil neznanca, ki je stopil v lokal, nekaj časa stal za točilnim pultom in tiho opazoval mafijsko družbo. Naenkrat je neznanec izvlekel pištolo, mafijskega kralja hladnokrvno večkrat ustrelil, potem pa stekel v avto in pobegnil s kraja zločina.

Zaradi šoka in zmede si videza strelca menda ni zapomnila nobena priča v lokalu. Zato je bil fotorobot osumljenca pomanjkljivo narejen, pa tudi glede morilčevega avtomobila se priče niso strinjale ali je bil Yugo ali Golf. Za morilčevo glavo je bila razpisana nagrada v vrednosti 10 milijonov tolarjev, vendar še do dandanes ni znano, če se je črnogorska mafija Vesovemu morilcu uspela maščevati. Kar se tiče ljubljanske policije, je ta na primer Jovović leta 2011 napisala oznako Nerešen.

L.M.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
93%
1km/h
15%
13°C
15°
13°
13°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.