Mariborčani: Vinčić Slavko

Vinčić Slavko, 38 letni Mariborčan, po poklicu diplomiran inženir telekomunikacij, poročen in oče dveh otrok, je od leta 2010 uvrščen na seznam FIFA sodnikov. Sodniško pot je začel pri 21 letih in doslej sodil na več kot 150 tekmah prve slovenske lige. Je četrti Slovenec in prvi Mariborčan v zgodovini, ki je sodil zvezdnikom v Ligi prvakov.

 

Kašno je vaše mnenje o podelitvi Športnik leta v Mariboru?

Vsekakor zelo pozitivno. Športnikom zagotovo pomeni veliko in si ga zaslužijo, kot njegovi največji promotorji. Na podelitev gledam kot poklon mesta športnim delavcem in predvsem najuspešnejšim športnikom, ki mesto Maribor z veliko žrtvovanja ter odrekanja predstavljajo doma in v tujini.

Kaj menite o vašem uspešnem sodniškem kolegu Damirju Skomini?

Damir Skomina je eden najboljših sodnikov današnjega časa v svetovnem merilu. Gre za vrhunskega športnika in velikega profesionalca. Od njega sem se naučil veliko in se še vedno učim. Predvsem mednarodni sodniki veliko časa preživimo skupaj in smo zato nekakšna druga družina.

Katera tekma se vam je najbolj vtisnila v spomin?

Za mano je že kar nekaj tekem tako doma kot v tujini. Težko se je opredeliti katera se je najbolj vtisnila. Izpostavil bi vsekakor dve, in sicer lansko finale Lige Europa med Ajaxom in Manchester Unitedom, kot del ekipe Damirja Skomine in mojo prvo tekmo Lige prvakov kot glavnega sodnika leta 2016 med Manchester Cityem in Celticom iz Glasgowa. Nekako pa se podrobno najbolj vtisnejo v spomin tiste tekme, kjer svojega dela nisi opravil kot si si želel. Te namreč najbolj podrobno analiziraš.

Kakšna je primerjava med sojenjem v Ligi Prvakov in v Slovenski ligi?

S sodniškega vidika je zelo nehvaležno primerjati eno in drugo. Enako resno in motivirano pristopim vsaki tekmi na katero sem delegiran, ne glede na rang, pomembnost tekme ali število gledalcev na stadionu. Verjetno je primarna razlika v fizični pripravljenosti igralcev in posledično temu je fizični napor sodnika večji. Zvezdniki v najboljših evropskih klubih imajo ogromno moč ponavljanja, bodisi teka ali kontakta. Tekmo zdržijo v enakem ritmu, pri nas je več vzponov in padcev. Je pa prva slovenska liga zelo kvalitetna in velikokrat v očeh gledalcev po mojem mnenju neupravičeno podcenjevana.

Kakšno je vaše mnenje glede športa v Mariboru na splošno?

Maribor je bil in je še danes športno mesto. Tukaj je zraslo veliko vrhunskih športnikov. Vseeno pa so stvari precej drugačne kot so bile nekoč. Obiski športnih prireditev, z izjemo nogometa, so zelo slabi. Tu mislim predvsem na ostale ekipne športe. Razlogov je verjetno več, ena od njih je zagotovo sprememba načina življenja, druga pa je povezana z uspehi. Slednji so v veliki meri odvisni od finančnega stanja. Danes je veliko težje pridobiti sponzorje kot je bilo v preteklosti. Stanje je podobno tudi drugje po Sloveniji. Država in sprememba davčne zakonodaje bi mogoče lahko tukaj več pomagala.

Ali se mlade dovolj spodbuja za udejstvovanje v športih in izbiro kariere športnika?

Mislim da se. Slovenci smo športni narod, kar kažejo tudi uspehi naših športnikov in reprezentanc v svetu. Glede na število prebivalcev in rezultate, ki jih dosegamo spadamo v svetovnih vrh, kar pomeni da glede tega stvari funkcionirajo.

Ali sta Slovenija in predvsem slovenski nogomet kaj pridobila po prevzemu predsedniške funkcije Aleksandra Čeferina v evropski krovni nogometni organizaciji?

S Slovencem na čelu evropske krovne organizacije sta tako Slovenija kot slovenski nogomet veliko pridobila predvsem v smislu večje prepoznavnosti v svetu. Ne more pa to vplivati na rezultate naše reprezentance ali naših ekip v mednarodnih tekmovanjih.

 

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.