Stavkati ali zgolj stokati?

Stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je na današnji dan potekala po celotni Sloveniji, udeležilo se je približno 40.000 zaposlenih. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je namreč ocenilo, da je prišlo število zaposlenih v 90% šol, vrtcev in dijaških domov. Pri nas je potekal shod, na katerem bi naj sodelovalo nekje med 500-2500 ljudi. Pri nas je dogajanje potekalo na Trgu generala Maistra. Minimalno bi naj sodelovalo okrog 1800 ljudi.

Kaj pa je razlog za stavko? Po mnenju stavkajočih, bi naj šlo za zapostavljanje poklica učitelja. Saj bi naj dobili, v primerjavi z drugimi deli javnega sektorja, slabše plače. Ciljajo na pogajanja z zahtevami za višji regres za ljudi, ki so na minimalni plači, ter za izboljšanje plače.

Kot glavni vzrok se navaja zvišanje povprečnih plač v Sloveniji za 2,65 odstotka, medtem ko se je v izobraževanju zvišala le za 1,69 odstotka. Tukaj se potemtakem porodi vprašanje, zakaj čakati tako dolgo? Zakaj se je potrebno angažirati pred volitvami, v duhu kupovanja političnih točk? Vsak človek v demokratični družbi ima pravico stavkati, kajti to pripomore k dialogu med delavci in delodajalci. Tako se dolgoročno, preko dogovora, izboljšujejo delovne razmere in omogočajo razvoj družbe v celoti. Vendar ali se to dogaja zgolj pred volitvami?

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.