Mariborčani: Jasna Dominko Baloh

Jasna Dominko Baloh je po izobrazbi profesorica pedagogike in psihologije. V svojih letih delovanja je prejela številna priznanja, leta 2000 pa je prejela najvišje državno priznanje Republike Slovenije na področju šolstva v Sloveniji. Njena strateška naravnanost, razvoj, inovacije in spremembe so nenehno vodilo njenega dela, tako na področju izobraževanja kot na področju organizacije in menedžmenta.


Danes je direktorica in lastnica poslovne skupine DOBA, , kamor se letno vključuje preko 2000 študentov. Je pobudnica in ustanoviteljica edinega slovenskega visokošolskega modela online izobraževanja, ki se na DOBA Fakulteti izvaja že 13 let, v osemindvajsetih letih pa se je predvsem po zaslugi njenega vztrajanja pri visokih profesionalnih načelih in razvojni naravnanosti DOBA Fakulteta razvila v največjo poslovno skupino na področju izobraževanja v Sloveniji.

Mariborčanka, z bogatimi kariernimi in življenjskimi izkušnjami, je polna idej in nasvetov, ki se bodo vašim bralcem vsekakor zdeli zanimivi. V intervjuju bi lahko spregovorila o svoji karierni poti, o izzivih, na katere je naletela in rešitvah ter kompromisih, ki jih je sprejela za dosego uspeha, in seveda kako je na vse skupaj vplival Maribor, kaj vidi v njem, kaj ji je ponudil in kje ga vidi v prihodnosti.

Kdaj ste začutili poslanstvo po učenju drugih, oziroma kdaj ste se začeli strokovno ukvarjati s šolstvom?

 Že kot otroka so me zanimali ljudje, njihova razmišljanja, obnašanje in čustva. Svoje zanimanje sem uresničila s študijem  pedagogike in psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Vso poklicno pot je bilo učenje tisto, ki sem se mu posvečala z veliko energije in veselja. Ob tem sem nenehno iskala nove načine in poti za drugačno učenje kar sem še posebej pričela uresničevati z DOBA Fakulteto. Ta je bila ustanovljena kot prvi zasebni izobraževalnih zavod v Sloveniji.

 Moje osebno poslanstvo je spreminjati ljudi na bolje. Zmeraj sem strmela k temu, da v pestri ponudbi različnih izobraževalnih programov na DOBA Fakulteti ljudem ponujamo aktualna, kakovostna in praktična znanja, ki jih lahko takoj uporabijo v praksi.

 

DOBA kot največja poslovna skupina na področju izobraževanja v Sloveniji, kakšni so vaši občutki, glede tega dejstva? Ali vam je v ponos biti lastnica in direktorica takšne organizacije?

DOBA Fakulteta je moja življenjska zgodba s prepletanjem ciljev, vizije, izzivov in uspehov. Širjenje znanja je dinamična zgodba, ki smo jo na DOBA Fakulteti pričeli pred 28 leti. V tem času smo bili na veliko področjih prvi v Sloveniji, pri čemer je naš največji razvojni uspeh razvoj edinstvenega DOBA Fakultetnega modela online študija, zanj pa imamo kot edina fakulteta v jugovzhodni Evropi tudi mednarodno akreditacijo. To nas uvršča med najambicioznejše in mednarodno primerljive izobraževalne ustanove v Sloveniji.

Danes se  spreminjajo zahteve, s katerimi se soočajo tako podjetja kot zaposleni. Študij na DOBA Fakulteti je interdisciplinaren in usmerjen v prakso, naši diplomanti pa so zadovoljni s pridobljenimi kompetencami na področju socialnega in osebnega razvoja, kritičnosti, inovativnosti ter timskega dela. Študentom ponujamo fleksibilnost študija. Študenti naše fakultete prihajajo iz 46 različnih držav po svetu in veseli me, da lahko združujemo toliko raznolikih dejavnikov ter ponujamo poti do novih znanj.

Kako vi gledate na slovensko šolstvo nasploh? Ali se vam zdijo potrebne kakšne reforme glede tega?

Dejstvo je, da smo lahko na področju šolstva z veliko stvarmi zadovoljni. Ocenjujem pa, da na vseh stopnjah posvečamo premalo pozornosti razvoju kreativnosti, inovativnosti, samostojnosti, javnemu nastopanju, kritičnemu razmišljanju. Spremembe so nujne tudi zaradi številnih slabosti našega visokega šolstva, kot so predolg študij, prevelik osip, slabša zaposljivost diplomantov, premajhna konkurenčnost, nefleksibilnost, premajhna raznovrstnost načinov izvedbe, zastarelost postopkov habilitacij, privatizacija pa na veliko vdira v javno visoko šolstvo, le da je prikrita in se država ob njej spreneveda. Pri nas so vedno bolj prisotne težnje po onemogočanju razvoja zasebnega visokega šolstva in utrjevanju monopolnega položaja  javnih visokošolskih zavodov ter omejevanje konkurence. Po opravljeni mednarodni raziskavi v Sloveniji na področjih digitalizacije in uvajanja e-izobraževanja za razvitimi evropskimi državami zaostajamo za 20 let. Pa nikogar ne skrbi.

Kako bi primerjali stanje šolstva v Mariboru s preteklostjo? Recimo pred 20 leti?

Tako v mestu kot tudi na področju šolstva se v Mariboru se v zadnjih 25-ih letih ni prav veliko spremenilo. Smo brez razvojnega preboja. Opaziti je, da v Mariboru in v Podravju nihče ni zaskrbljen in nihče ne spregovori o razlikah med regijami v Sloveniji. Ne govorimo o:

  • slabših rezultatih, ki jih dosegajo učenci iz Podravja pri preverjanjih znanja v primerjavi z učenci drugih regij v Sloveniji,
  • nižjem deležu zlatih maturantov v Podravju,
  • velikem številu vpisa gimnazijskih odličnjakov iz Maribora na Ljubljansko Univerzo.

Na DOBA Fakulteti smo naredili pomemben preboj pri vpeljavi in uveljavitvi novih načinov študija in z dogodki opozarjali na omenjene teme.

Kakšno je vaše mnenje o mestu Maribor, ali se vam zdi da gre na področju šolstva v pravo smer? Ali je potrebno zagotoviti kakšno dodatno infrastrukturo, mogoče večje oziroma bolj kvalitetno kadrovanje?

V Mariboru sem rojena, tukaj živim in ustvarjam in rada imam to mesto. Trdno sem prepričana, da nam nihče ne more preprečiti, da bi imeli v Mariboru najboljše šole, to je odvisno samo od nas in zato bi moral to biti naš prioritetni cilj. Tako kot na vseh področjih, je tudi na področju šolstva vse odvisno od ljudi, ki imajo ambicije, znanje, so pridni in želijo spremembe.

L.M.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
71%
0.5km/h
75%
9°C
12°
8°
7°
Thu
2°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.