Mariborčani: Zoran Predin

Zoran Predin je rojen 16.6.1958 v Mariboru. Poznan je kot priznan slovenski glasbenik, pesnik in kantavtor. Poznamo ga po glasbi iz marsikaterega slovenskega filma, televizijskih nadaljevank in gledaliških predstav, ter po mnogih ponarodelih besedilih ter šansonih. Drugače pa je tudi igral košarko in šah, danes pa je še vedno velik košarkaški navdušenec.

1979 je ustanovil Lačnega Franza, ki je s povprečjem petdeset koncertov letno, posnel kar 16 albumov. V času samostojne kariere je posnel 15 albumov.

 

 

Kakšni so bili vaši otroški in mladostniški občutki glede mesta Maribor?

Odraščal sem v centru, na dvorišču Krekove ulice 12. Najprej v peskovniku, potem pa med garažami in na prekrasnem vrtu Dispanzerja za pljučne bolezni.

Kakšni pa so vaši sedanji občutki?

Maribor je moj rojstni kraj, zato ima v mojem srcu vedno posebno mesto.

Kako se bi lahko pomagalo mladim glasbenikom, ki si želijo priti »na sceno«? Ali bi bilo mogoče kaj storiti s strani države oziroma občine?

Mesto mora podpirati glasbene klube, alternativno žarišča kulturno umetniškega ustvarjanja, SNG MB, galerije in vrhunski šport.

Kako ocenjujete kulturno in glasbeno situacijo v Mariboru? Ali zadostuje turističnim in družbenim potrebam?

Veljalo bi obuditi Festival narečne šansone in narediti vse za ohranitev Festivala Lent in Zlate Lisice.

Kateri predel mesta vam je najljubši?

Center Maribora z Mestnim parkom, živahna Poštna ulica in Lent v času festivala.

Kam ste zahajali v vaši mladosti? Kakšna zanimiva anekdota?

Košarko sem igral na Braniku, pubertetniške sanje pa sanjal v Šahovskem klubu na Mladinski ulici, kjer je bil ob petkih disco klub. Kot gimnazijec sem poslušal koncerte v Klubu mladih in v Hali C, poletja preživljal na Mariborskem otoku, zime pa na Pohorju. Zanimivih anekdot je za celo knjigo.

L.M.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
3.6km/h
75%
18°C
19°
16°
18°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
12°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.