Mestna četrt Center Mestne občine Maribor praznuje svoj praznik

Kot svoj praznik so izbrali dan, ko je leta 1883 v središču Maribora, na Grajskem trgu, zasvetila prva žarnica na žarilno nitko. Takrat je Karl Scherbaum, lastnik parnega mlina in pek v Mariboru, na parni stroj priključil dinamo, ki je proizvajal električno energijo za razsvetljavo proizvodnih in poslovnih prostorov ter vhoda v dom družine Scherbaum na Grajskem trgu. Razsvetljava je imela 36 žarnic. V Mariboru, Sloveniji in tem delu Evrope je zasvetila prva moderna žarnica na žarilno nitko. To je bilo le dobra tri leta po tem, ko je T. A. Edison v Združenih državah Amerike patentiral »novo žarnico«. S tem se je na naših tleh pričela doba elektrifikacije.

Na stavbi v Mariboru, na Grajskem trgu 7, je spominsko obeležje tega dogodka.

Nato pa je razvoj elektrifikacije Maribor in okolice v primerjavi z ostalimi slovenskimi kraji potekal počasneje. Množične uporabe elektrike še ni bilo in tudi predraga je bila za povprečnega porabnika. Bilo pa je nekaj izjem kot so Delavnice južnih železnic, Götzova pivovarna, Mariborska plinarna.

Mestna četrt Center obsega  tri različne dele: vzhodni del kamor spada Melje s svojo industrijo in v ozadju Meljski hrib z vinskimi cestami, vinotoči in turističnimi kmetijami, osrednji del, s starim mestnim jedrom, in sedežem večine ustanov: osnovnih šol, srednjih šol, univerze, gledališča, pa tudi trgovska, obrtna, gostinska in turistična dejavnost ter s severozahodni del, to so naselja Za tremi ribniki, Za Kalvarijo ter Vinarje. Površina mestne četrti je 6.236.147 m2  in je leta 2014 imela 6975 prebivalcev.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
69%
1km/h
0%
22°C
24°
19°
21°
Tue
19°
Wed
20°
Thu
21°
Fri
17°
Sat

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA