Na današnji dan: Rojstvo Draga Jančarja

Vir: Reporter - fotografiral: Primož Lavre.

Na današnji dan leta 1948, se je v Mariboru rodil Drago Jančar, ki je dramatik, pisatelj in esejist. Pa si poglejmo njegovo življenje.  Ko je končal ruško osnovno solo, je nadaljeval na Tehniški šoli za kemijsko stroko v Rušah. Zatem se je vpisal na Višjo pravno šolo v Mariboru, kjer je postal glavni urednik študentskega lista Katedra.

Leta 1974 so ga oblasti zaprle, zaradi prepovedane knjige Tomaža Kovača z naslovom V Rogu ležimo pobiti, katera je bila prinešena iz Avstrije. Tako je izgubil službo pri Večeru in bil obsojen na zaporno kazen za obdobje enega leta. Vendar pa so ga čez 3 mesece izpustili in kmalu zatem poslali na služenje vojaškega roka v Srbijo. Po služenju se je ponovno zaposlil na Večeru, kjer pa je kmalu dal odpoved, nato se je preselil v Ljubljano in se zaposlil pri Viba filmu.

Dve leti kasneje je to družbo zapustil zaradi medsebojnih nesoglasij. Tako je kasneje postal urednik in tajnik Slovenske matice. V obdobju 1987-1991 je opravljal funkcijo predsednika Slovenskega centra PEN, kjer je tudi veliko pripomogel k slovenski osamosvojitvi.

Znan je tudi kot esejist; v svojih esejih je bila pogosta tematika politike in civilne družbe. Temna stran meseca je eden izmed takšnih del, kjer je skupaj z Vaskom Simonitijem izvedel razstavo in zbornik  o vladavini oblasti v Jugoslaviji po drugi svetovni vojni.

Drago je eden izmed najbolj aktivnih slovenskih pisateljev. Zato si zasluži psoebno mesto med znanimi Mariborčani.

 

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.