Na današnji dan: Rojstvo Draga Jančarja

Vir: Reporter - fotografiral: Primož Lavre.

Na današnji dan leta 1948, se je v Mariboru rodil Drago Jančar, ki je dramatik, pisatelj in esejist. Pa si poglejmo njegovo življenje.  Ko je končal ruško osnovno solo, je nadaljeval na Tehniški šoli za kemijsko stroko v Rušah. Zatem se je vpisal na Višjo pravno šolo v Mariboru, kjer je postal glavni urednik študentskega lista Katedra.

Leta 1974 so ga oblasti zaprle, zaradi prepovedane knjige Tomaža Kovača z naslovom V Rogu ležimo pobiti, katera je bila prinešena iz Avstrije. Tako je izgubil službo pri Večeru in bil obsojen na zaporno kazen za obdobje enega leta. Vendar pa so ga čez 3 mesece izpustili in kmalu zatem poslali na služenje vojaškega roka v Srbijo. Po služenju se je ponovno zaposlil na Večeru, kjer pa je kmalu dal odpoved, nato se je preselil v Ljubljano in se zaposlil pri Viba filmu.

Dve leti kasneje je to družbo zapustil zaradi medsebojnih nesoglasij. Tako je kasneje postal urednik in tajnik Slovenske matice. V obdobju 1987-1991 je opravljal funkcijo predsednika Slovenskega centra PEN, kjer je tudi veliko pripomogel k slovenski osamosvojitvi.

Znan je tudi kot esejist; v svojih esejih je bila pogosta tematika politike in civilne družbe. Temna stran meseca je eden izmed takšnih del, kjer je skupaj z Vaskom Simonitijem izvedel razstavo in zbornik  o vladavini oblasti v Jugoslaviji po drugi svetovni vojni.

Drago je eden izmed najbolj aktivnih slovenskih pisateljev. Zato si zasluži psoebno mesto med znanimi Mariborčani.

 

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA