Načelnik Generalštaba Slovenske vojske odstavljen

Foto: Demokracija

Očitno je ta teden zelo vojaško obarvan. Po medijskem zlivanju gnojnice po neuspehu NATO ocenjevanja, se je sedaj zgodila »upravičena« zamenjava načelnika Generalštaba Slovenske vojske (GŠSV). Ministrica za obrambo, Andreja Katič, je namreč presodila, da njej podrejeni načelnik GŠSV ni dosegel zadanih ciljev. Po besedah predsednika vlade Mira Cerarja, ki je opisoval ministričino poročilo, je bila »kadrovska popolnitev in opremljenost enote ustrezna, negativna ocena preverjanja se tako nanaša na priprave, vodenje in poveljevanje, gibanje na bojišču, vzdržljivost, premike in transport, in medicinsko podporo, informatiko in komunikacije«.

Druga mantra, ki se je ponavljala v medijih je bila »javno in namerno samoponižanje SV in vojakov«. Tako se tukaj kažejo politično trki in to spet v predvolilnem obdobju. Izpostavljanje usposabljanja vojske kot edini razlog za slabo delovanje med ocenjevanjem je skrajno laično, kar si oseba na tako visokem položaju, kot je minister, ne bi smela privoščiti. Oprema SV ni primerna in je primanjkuje, to je dejstvo, katerega je dandanes, v dobi informacij, težko zanikati. Hkrati tudi ni infrastrukture za domačo proizvodnjo opreme, kar bi bilo finančno dolgoročno najbolj smiselno. Oprema pa predstavlja bistveno podlago za delovanje enot od posameznika v oddelku, pa vse do čete znotraj bataljona.

Pomanjkanje primernih sredstev za delovanje pripomore k slabšemu delovanju in posledično se poruši tudi sistem poveljevanja in kontrole, kar pa je hrbtenica vseh oboroženih sil. Probleme SV je potrebno reševati s celostnim pristopom in na strokovni ravni. To pa je očitno težava tako GŠSV kot Ministrstva za obrambo in sedaj pred volitvami je prepozno, da bi se tolklo po mizi in »delalo red«. Ta CREVAL vaja je bila zgolj pika na i problema, ki ga ministrica ni bila zmožna rešiti. V kolikor bi bilo obratno, bi že prej zamenjala grešnega kozla.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.