Napovedan je referendum glede dogovora ZN o migracijah

Poslanci opozicijskih strank SDS, NSi in SNS so na  izredni seji DZ, katere sklic so zahtevali, izrazili odločno nasprotovanje dogovoru ZN o migracijah. Predsednik SDS Janez Janša je napovedal tudi vložitev zahteve za posvetovalni referendum o dogovoru. Poslanci koalicijskih strank med katere spada tudi Levica pa so izrekli podporo dogovoru.

Branko Grims je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS poudaril, da ima globalni dogovor ZN o varnih, zakonitih in urejenih migracijah zavajajoč naslov. Po njegovem mnenju je sporen tudi postopek sprejemanja tega dokumenta v Sloveniji, ki da je doslej potekal za hrbtom ljudi. Dejal je, da je postopek protizakonit in protiustaven.

Predsednik največje opozicijske stranke Janša je glede tega poudaril, da bi moral o dogovoru najprej razpravljati parlament in nato vlada, ne pa da je parlament o tem razpravljal kot zadnji. “Tako nam niste pustili druge možnosti, kot da vložimo zahtevo za posvetovalni referendum,” je povedal.

Matej Tonin iz opozicijske NSi pa je poudaril, da trditve, da je dogovor neobvezujoč, ne držijo. “Če je nezavezujoč, potem ga ne potrebujemo, ampak mi mislimo, da na dolgi rok bo ta dokument zavezujoč,” je izpostavil.

Dogovor je treba po njegovih besedah treba postaviti v kontekst, da sosednje države odstopajo od njega. Če bo Slovenija v danem kontekstu ta dogovor podpirala, lahko številni migranti – kot je dejal, jih je več tisoč na balkanski poti – to razumejo kot povabilo, da so dobrodošli v Slovenijo. “Prepričan sem, da takšnega pritiska Slovenija na dolgi rok ne bo zdržala,” je dejal.

Po mnenju predsednika opozicijske SNS Zmaga Jelinčiča pa gre pri dogovoru za “izdajo slovenskega naroda”. Po njegovih besedah se bodo lahko migranti “prosto gibali povsod in imeli večje pravice kot 250.0000 Slovencev in Slovenk in naših državljanov, ki živijo pod pragom revščine,” je dejal v svojem govoru, ki je na mestih močno razburil poslance levega dela parlament.

Poslanske skupine opozicije predlagajo naslednje referendumsko vprašanje: “Ali ste zato, da Slovenija pristopi h Globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?”

Več o razpisu posvetovalnega refernduma pa si lahko ogledate na spodnjem video posnetku:

vir: politikis

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.