Nasveti za zdravje

Na svetu ni nič bolj pomembnega kot pa lastno zdravje. Zato je potrebno vedeti nekaj osnov, kako doseči oziroma ohranjati zdrav duh v zdravem telesu. Nasveti splošne narave in niso vezani na leta ali spol, saj vsi stremimo k istemu cilju, ko pride do vprašanja zdravja. Potrebno pa je vedeti, da ne prideš do zdravja iz danes na jutri, temveč sta pri tem potrebna potrpežljivost in vztrajnost.

  1. Zdrava in uravnotežena prehrana zavzema dovolj veliko količino hranilnih snovi. Prehrana mora vsebovati 40% ogljikovih hidratov, 40% beljakovin in 20% maščob. Mora biti uravnotežena in raznolika. Pomembno je tudi, da jemo sezonsko lokalno pridelano hrano, saj se je telo skozi zgodovino navadilo na tovrstno prehrano.
  2. Enako pomembni so tudi redni obroki. Strokovnjaki priporočajo 3-5 obrokov na dan v razmiku 2-3 ur. Najpomembnejši je zajtrk. saj potrebujemo energijo za začetek dneva, ter večerja, da se telo lahko regenerira. Kosilo pa mora biti količinsko enako prejšnjim dvema, medtem ko sta jutranja in večerna malica lahko bolj skopi.
  3. Pitje vode se prične zjutraj, kadar je najbolje zaužiti 3-5dcl mlačne vode, ker s tem za 30% pospešimo metabolizem in stimuliramo organe k boljšemu delovanje. Pri povprečnem človeku je priporočljiva količina dnevno zaužite vode približno 1 liter na 25 kilogramov telesne teže. V kolikor pa čez dan izgubimo večjo količino vode, zaradi športa oziroma dela, pa je priporočena dodatna količina.
  4. Najbolj priporočeno je spanje med enajsto uro zvečer in peto uro zjutraj, zaradi človekovega bioritma. Tudi čez dan ne škodi kakšen krajši počitek oziroma dremež, ki naj ne bi bil daljši od 15 minut.

To je prvi del nasvetov za zdravje, drugič jih sledi več!

L.M.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
60%
3.6km/h
75%
22°C
23°
21°
22°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.