Nedeljski izlet: Kalvarija

Kalvarija je 375 metrov visok vinogradni grič nad Mariborom, ki je zaradi čudovitega razgleda na mesto priljubljena sprehajalna točka za domačine in obiskovalce.

Pot na Kalvarijo so speljali Mariborčani leta 1683, v zahvalo za prenehanje kuge, ki je med letoma 1680 in 1681 neusmiljeno sejala smrt po mestu, zato jo nekateri imenujejo tudi ”križev pot” oziroma ”božja pot”. Pot na Kalvarijo se začne s kar 455 strmimi stopnicami, nato pa se nadaljuje skozi vinograde mimo štirih kapel, od katerih je zlasti zanimiva zadnja kapela, saj je delo baročnega kiparja J. Strauba, ter se konča pri cerkvi sv. Barbare in Rozalije.

V 19. stoletju, ko se je začelo narodnostno prebujanje Nemcev in Slovencev, je postala Kalvarija sinonim nemštva v mestu in tako dobila ime Nemška Kalvarija, Pekrsko gorco pa so imenovali Slovenska Kalvarija. Do leta 1945 je ob poti na Kalvarijo stala spominska plošča, posvečena padlim vojakom 47. mariborskega pešpolka.

Danes je najenostavnejši dostop do Kalvarije je izpred posestva Biotehniške šole Maribor, kjer je ob koncih tedna na voljo dovolj parkirnega prostora. Kdor se čudovitih pogledov nad mesto ni uspel zaužiti že med vzponom, se lahko po gozdni stezi spusti na ravnico ob poti, ki vodi med vinogradi. Tam se mu bo odprl eden najlepših pogledov na mesto, na gozdnat hrbet Pohorja na jugu, na Dravsko polje in Sloven­ske gorice na vzhodu, na zahodu pa na Kozjak ter dolino reke Drave, ki tu­kaj priteče med Pohorjem in Kobanskim na Dravsko polje.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.