Predvolilna Tkalka epilog

Pred dobrim mesecem smo vam predstavili situacijo v skupnostno razvojnem centru Tkalka. Mestna občina Maribor (MOM), je izjavila, da je želja EON Reality, da vzpostavi v Mariboru regionalno  središče za razvoj aplikacij navidezne resničnosti. Center naj bi zavzemal celotno srednjo in jugovzhodno Evropo. Investicijski obseg pa okrog 20 milijonov evrov.

Epilog tega dogajanja se je odvil te dni.  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je namreč zavrnilo potencialno državno subvencijo za prihod tega podjetja v Maribor. Posledica take odločitve ministrstva je selitev tega ameriškega podjetja na Madžarsko. Razlog za zavrnitev podjetja so bile velike izgube podjetja, ki so presegale več kot polovico osnovnega kapitala. To pomeni, da po evropski zakonodaji ne more prejeti državnih spodbud. Pa vendar so jih Madžari sprejeli odprtih rok.

Tukaj se tako poraja vprašanje glede realnega vzroka zavrnitve tega potencialno zelo pomembnega podjetja, ki bi lahko omogočil kar nekaj kvalitetnih delovnih mest na področju informacijske tehnologije v samem jedru Maribora. Po drugi plati je potrebno upoštevati tudi poteze MOM, glede zapiranja vrat socialnim podjetnikov v Tkalki sami. V kolikor se pozna zakonodaja, glede državnih spodbud za tuja podjetja, kadar poslujejo z veliko izgubo, potem se je bilo nesmiselno lotiti takšnega projekta že od začetka. Zakaj uničevati začetno poslovanje socialnim podjetnikom? Mogoče zaradi prihajajočih volitev in možnega ugleda? Bumerang se je pravkar vrnil.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.