Nedeljski izlet: Donačka gora

Donačka gora spada med skupino zadnjih vrhov Karavank, imenuje se tudi Rogaška gora, oziroma Rogatica. Njeno današnje ime pa izhaja iz imena Sv. Donat, kajti na tej gori je tudi cerkev z istim imenom. Štajerci pa to goro poimenujejo tudi Štajerski Triglav. Donačka gora leži na Štajerskem oziroma v podravski regiji, med Strmcev pri Svetem Florijanu in Černožišami, blizu Rogaške Slatine. Visoka je 876 m z 1,9 km vzpona in sicer peš v časovnem obdobju 55 minut.

Če gremo na to goro, je potrebno obiskati Rudijev dom in nadaljevati pot po znameniti poti na Donačko goro, ki je prva označena planinska pot v Sloveniji, in sicer iz leta 1853. V spomin dr. Ernstu Froelichu, ki je prvi začrtal to pot, je  postavljena spominska plošča. Po tej poti se pride do osrednjega grebena iz katerega lahko gremo na vzhodni in zahodni vrh, ki sta oddaljena drug od drugega zgolj 20 minut. Celotno pot pa zaznamujejo zanimive terase in starodavna drevesa. Vsak vrh omogoča lep razgled na okolico.

Na južni strani se nahaja cerkev Sv. Donata in pod njo se nahajajo tudi ostanki rimske vile. Vpon od cerkve navgor pa je bolj zahteven, saj je potrebno prečkati pečino, ki ima dva ozka prehoda, katera je treba preplezati. Priporočam vzpon, saj je zelo prijetna izkušnja.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
81%
0.5km/h
4%
-2°C
-1°
-4°
-1°
Tue
-1°
Wed
-1°
Thu
1°
Fri
2°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA