Nedeljski izlet: Jareninski dvorec

Tokratni nedeljski izlet nas bo popeljal v Jarenino, kjer stoji Jareninski dvor. Posest je bila v letih 1130-1135 podaril v zahvalo cerkvi s strani plemenitega Rudolfa Wittenswalda. Takratnji škof Konrad I. Salzburški pa je to posest dodelil benediktinskemu samostanu iz Admonta. Red je nato pridobil vinograde tudi na področju Železnih dveri in Kapele. Okrog leta 1300 je admontski opat Engelbert kupil še vinograd pri Železnih dverih. Na vseh teh posestvih so benediktinci pridelovali vino, ki so ga nato admontski podložni kmetje z vozovi vozili v Avstrijo.

Samostanski vinogradi so bili vzorno obdelani, kakor so bile tudi kleti. Menihi so upravnikom dajali celo pisne napotke, glede gospodarjenja kmetov oziroma najemnikov vinograda iz lastnih navodil, ki so se imenovala Instructiones. Ta navodila, ki so obsegala 43 točk, je izdal opat Anselm Lierzer leta 1712, upravitelju na Jareninskem dvoru. Tukaj je odlomek iz tega priročnika:

»Ker so za nas vinogradi posebnega pomena, ukazujemo delavcu, da pri opravljanju svojih dolžnosti uporablja kar največje navdušenje, zvestobo in marljivost za to, da bo vsakršno delo pravočasno in primerno opravljeno, da se prvo obrezovanje in okopavanje opravi ob njegovi prisotnosti, s posebno skrbnostjo in trudom, saj se ti dve opravili ne smeta opraviti prepozno, sicer lahko to povzroči veliko škodo na pridelku, prav tako pa se trte ne sme privezati predčasno ali ob mokrem vremenu.«

Dvorec danes zaznamuje vinska klet in njihovi prostori, ki sprejemajo turiste in skupine ljudi. Nudijo vinske degustacije, nakup različnih domačih vin, kulinarične specialitete, kakor tudi možnost najetja prostorov za prireditve oziroma praznovanja. Imajo prav tako lasten vrt, ki ga obdelujejo na ekološki način, kar delno omogoča kvalitetno prehrano iz kuhinje. Izvrstna lokacija za nedeljski izlet!

L.M.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
4.1km/h
75%
17°C
18°
16°
17°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
13°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.