Nedeljski izlet: Ormož

Vir: Wikimedia Commons

Izvor imena Ormož ni točno znan, po nekaterih teorijah pa naj bi izviral iz latiniziranega osebnega imena Alramus, ki dobesedno pomeni ‘plemeniti krokar’. Po drugih teorijah naj bi se poimenovan po salzburškem škofu Alramu (821-836), ki je dosegel, da je Spodnja Panonija postala poseben arhidiakonat, neposredno podrejen Salzburgu. V starih listinah se kraj omenja  kot Holermůs, Holrmues in kot Holrmůs.

Ormož je mesto pod obronki Slovenskih goric, zraslo na naravni terasi nad reko Dravo, ki je bila poseljena že okrog leta 2100 pr. n. št. Ker so se tu križale pomembne prometne poti je takšna lega Ormožu omogočila bogato zgodovino. V bronasti dobi je Ormož po pomembnosti presegel vse okoliške kraje in se ga je prištevalo med največje naselbine v vzhodno-alpskem prostoru. Arheologi so odkrili veliko dokazov o gradbeni, bivanjski ter celo kulinarični in pivski kulturi takratnih prebivalcev. Še danes ni znano, zakaj je Ormož kasneje propadel in doživel ponoven vzpon šele v srednjem veku.

Srednjeveška naselbina Holermůs se prvič omenja v listini iz leta 1273, v času bojev za vzhodno mejo med ogrskimi kralji in Salzburško nadškofijo. Zaradi strateškega pomena je kraj že leta 1293 dobil trške, leta 1331 pa že mestne pravice. Gospodje Ptujski so tu, na obrambni meji z Madžari, postavili utrjen grad, od mesta, ki se je razvijalo samostojno, ločen z obzidjem. V čast ptujskemu graščaku Frideriku, ki je Ormožu podelil mestne pravice, so ga začeli imenovati Friedau, vendar pa se staro ime Holermuos ni povsem izgubilo. Po glasovnih spremembah je skozi stoletja nastalo današnje ime Ormož.

Mesto so večkrat opustošili požari, razdejali so ga Madžari, Turki, uporni madžarski kmetje in Kruci. Mirnejše obdobje za razvoj mesta se je začelo šele v drugi polovici 18. stoletja. Poleg običajnih mestnih privilegijev so smeli meščani prirejati tudi letne sejme: Jakobov, cvetni in Martinov sejem, katerih tradicija se je ohranila do današnjih dni

Leta 1927 je bil v Ormožu ustanovljen sanatorij za zdravljenje revmatičnih bolnikov z mednarodnim slovesom.

Danes sodi Ormož med najlepša mesta na Slovenskem, v katerem si mora vsak obiskovalec pogledati Ormoški grad, Grajsko pristavo z razstavnimi prostori ter Ormoški park, ki, tako kot samo mesto, sodi med najlepše v Sloveniji.

L.M.

.

VREME

Maribor
oblačno
92%
5.7km/h
100%
4°C
6°
1°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.