Nedeljski izlet: Ptuj

Ptuj je, po besedah ptujskih zgodovinarjev, najstarejše mesto v Sloveniji. Območje je bilo poseljeno že v pozni kameni dobi, v antiki pa se je iz vojaškega tabora razvilo mogočno in bogato rimsko mejno mesto,  ki je po številu prebivalstva presegalo tedanji Dunaj, London in Pariz skupaj. Mimo Ptuja je potekal tudi zgodovinsko pomemben prehod čez Dravo, kjer je tekla trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem imenovana Jantarna cesta. Mesto je prosperiralo tudi v času srednjega veka, saj so zaradi mostu čez reko Dravo preko njega potekale pomembne trgovske poti, v samem mestu pa je bilo več srednjeveških sejmov, od katerih so se nekateri ohranili vse do danes.

Zaradi bogate zgodovine sta Ptuj in njegova okolica prepredena z znamenitostmi. Tako nad mestom stoji mogočen Ptujski grad, ki nudi razgled daleč naokrog. V gradu se nahaja Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, kjer je predstavljena celotna zgodovina mesta skozi tisočletja.

Poleg gradu sta vredna ogleda oba samostana – Dominikanski in Minoritski ter cerkev Svetega Jurija, ki je tudi zaščitnik Ptuja, njegov križ pa se nahaja v mestnem grbu že od leta 1237. Poleg tega je v mestu več zgodovinsko pomembnih hiš (kot je dom generala Maistra), spomenikov (Florijanov, Orfejev, Mitrin),  Mestni stolp, Mestna hiša, stara rimska peč ter več antičnih svetišč boga Mitre.

Za vse, ki radi aktivno preživljajo prosti čas je na voljo igrišče za golf, prava posebnost zaradi velikega števila vodnih ovir in razgibanega terena. V bližnji okolici Ptuja imate obilo možnosti za pohode, kolesarjenje, igranje tenisa, ribolov in jahanje, za bolj ležerne pa so na voljo Terme Ptuj, kjer se lahko po mili volji namakajo v termalnih vrelcih.

Kar se prireditev tiče, je najodmevnejša mednarodni pustni festival Kurentovanje, ki se ponaša s skoraj 60-letno tradicijo. Nič manj odmevni pa nista prireditvi Grajske igre meseca junija in Rimske igre meseca avgusta. Avgusta lahko tudi obiščete Dneve poezije in vina, ki je eden najpomembnejših evropskih pesniških festivalov.

Od novejše zgodovine je v okolici Ptuja nekaj manjših muzejev, najbolj znan pa je Puhov muzej – dom ustanovitelja podjetja Daimler Puch.

Če boste po obisku vseh teh znamenitosti žejni in lačni, so nam na voljo različne odlične domače in tudi bolj sodobne gostilne ter seveda vinska klet Ptuj, najstarejša vinska klet pri nas. V njej lahko, ob sprehodu skozi njene podzemne hodnike, prisluhnete zgodbi o vinu.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.