Predvolilni dvig pokojnin

Pokojninska reforma določa, da se uskladitev opravi pri izplačilu pokojnin za februar  za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu v primerjavi z zneskom leta prej ter za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v tem letu v primerjavi z zneskom v enem letu prej.

To pomeni, da bodo upokojenci dobili pokojnine višje za 2,2%. Višje pokojnine bodo dobili konec februarja in se bo izplačalo vključno z januarjem. Aprila bo sledila naslednja uskladitev pokojnin v višini 1,1 odstotka. Danes so pokojnine nižje za 8,7 odstotka, kot bi morale biti zaradi varčevanja. Julija pa bi morali upokojenci dobiti tudi letni dodatek, ki bi naj bil za 10€ višji kot pa lanski.

To pomeni, da se bo aprila zvišala pokojnina za vse skupaj 3,3 odstotke. Povprečna neto starostna pokojnina je v letu 2017 znašala 620,65 evrov. To pomeni, da bo po aprilu znašala 641,13€, oziroma pri znesku 500€ se bo povečala za 16,5€. Torej na 516,5€.

Vse lepo in prav, oziroma lahko bi bile višje, v kolikor bi se hotelo olajšati življenje starostnikom. Zanimiv je predvsem časovni okvir vseh teh zanemarljivih povišic. Februar in april sta meseca za začetek predkampanjskega oglaševanja, junij pa je tako rekoč med volitvami. Torej se bo tak dvig lahko zlorabil za oglaševanje med volitvami. Zelo preračunljiva poteza.

L.M.

.

VREME

Maribor
oblačno
76%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.