Nedeljski izlet: Ptujska gora

Vas Ptujska Gora se je razvila na ravnici pod cerkvijo, pred katero je velik tržni prostor. Leta 1447 je naselje postalo trg z lastnim nižjim sodstvom in s tržnimi pravicami, s katerimi je Ptujska Gora konkurirala Ptuju. Začasno je bil tu tudi sedež deželskega sodišča, kar dokazuje sramotilni steber – pranger. Priklenitev na sramotilni steber skupaj s popisom zločinov na tablici, ki so jo zločincu obesili okoli vratu, je bila v tistem času ena od milejših kazni. Mimoidoči so namreč kaznovanega le zasmehovali, zmerjali, pljuvali in kamenjali.

Sam kraj se je začel razvijati okoli leta 1410, ko so zgradili novo cerkev Matere božje. Mecen cerkve je bil Bernard III Ptujski, pri gradnji in oskrbi cerkve pa je sodelovalo več plemiških družin, med njimi celjski grof Friderik II., plemiška družina Stubenberg in vitez Žiga Dobrnski. Komaj nekaj desetletij po končani gradnji so cerkev že napadli Turki, ki so vdrli na Ptujsko Goro, oropali cerkev in poškodovali mnoge dragocene kipe. Zato so prebivalci v času turških vpadov obdali cerkev z visokim obzidjem in obrambnimi stolpi ter tako do leta 1493 dokončali obrambno postojanko. Na žalostne čase turških vpadov spominja tudi legenda, da je Marija svojo cerkev rešila pred Turki tako, da jo je zagrnila v temen oblak, zato je niso našli. Takrat so ljudje naselje začeli imenovati “Črna Gora”, cerkev pa se je kmalu uveljavila kot božjepotni kraj. To ime se je obdržalo vse do leta 1937, ko se je s prihodom minoritov kraj preimenoval v sedanje ime.

Ni veliko božjepotnih cerkva v Evropi, v katerih bi Marija tako na široko razprostirala svoj milostni plašč, hkrati pa kraljevala v tako veličastnem svetišču, da ga mnogi upravičeno imenujejo visoka pesem gotike. Njene glavne znamenitosti so gotska cerkev, prava zakladnica gotskega kiparstva, milostni relief Marije zavetnice s plaščem (1410), celjski oltar Friderika II, roženventski in Sigismundov oltar, kip sv. Jakoba in baročna prižnica. V južnem delu so lepo ohranjene gotske freske Jezusovega življenja, kamnoseška znamenja, teh je več kot 1000, pa lahko vidimo na vseh kamnoseško obdelanih delih zunaj in znotraj cerkve. Obzidje cerkve z ohranjenim južnim obrambnim stolpom spominja na čase, ko so Goro spremenili v protiturški tabor.

V bližini Ptujske gore se nahajata še dve zgodovinski znamenitosti in sicer prazgodovinsko gomilno grobišče iz 7. stoletja p. n. št. ter kužno znamenje iz leta 1699 v spomin na kugo, ki je morila tudi v teh krajih.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.