Neverjetno! Šarčevi pred odstopom vlade podeljujejo neverjetne odpravnine svojim uslužbencem?

Ker vlada predčasno končuje mandat, bodo uslužbenci v kabinetih odhajajočih ministrov in ministric prejeli odpravnine, ministri pa nadomestila.

Šarčeva ekipa se ukvarja z odpravninami za svoje svetovalce

Najvišje odpravnine čakajo državne sekretarje v kabinetu Marjana Šarca – po več kot 10.000 evrov na glavo bo šlo za Damirja ČrnčecaTadejo Perklič ForštnerAnjo Kopač, Igorja MallyjaUroša Prikla in Franca Vesela. Ti so najvišje na plačilni listi in prejemajo osnovno plačo v višini 59. plačnega razreda (najvišji plačni razred v javni upravi je 65. – 5419,54 evra), kar je 4283,14 evra bruto na mesec brez dodatkov, nadur, dnevnic in podobno. To plačo bodo prejemali, dokler se bo vlada držala na položaju (dokler ne dobimo nove vlade s polnimi pooblastili).

V mandatu Marjana Šarca je tu še več kot 60 javnih uslužbencev, ki so na dobro plačana dela na ministrstvih prišli, ker so ustrezne politične barve, ker so znanci/kolegi/prijatelji ministrov in ministric. Javni uslužbenec, ki je sklenil delovno razmerje za določen čas, in sicer za čas trajanja funkcije ministra, ima v primeru prenehanja delovnega razmerja iz razlogov, ki niso na njegovi strani, pravico do odpravnine v znesku treh osnovnih plač za delovno mesto, na katero je razporejen na posameznem ministrstvu, pravi slovenska zakonodaja.

Kateri nekdanji novinarji bodo deležni odpravnin?

Poglejmo nekaj zanimivih primerov, predvsem novinark in novinarjev, ki so se naveličali službic na televiziji in prešli v politiko: Nekdanja novinarka Vala 202 Nika Benedik, je postala Šarčeva svetovalka z mesečno osnovno plačo nekaj manj kot 3400 evrov, čaka jo recimo trikratna odpravnina, športna novinarka Uršula Majcen je postala vodja kabineta ministra za javno upravo Rudija Medveda, dobila bo okoli 9000 evrov odpravnine. Nekdanjo novinarka nacionalke ter Planet TV, Maja Cestnik, ki je vodja odnosov z javnostmi pri ministru za okolje Simonu Zajcu, bo dobila okoli 7500€ odpravnine, približno ista odpravnina se obeta tudi famoznemu levičarskemu novinarju Dejanu Karbi. Tu sta še dve novinarki, za Lucijo Mak Uhan in nekdanjo TV-novinarko Polono Križnar (obe v 47. plačnem razredu), ki sta na ministrstvo za zdravje prišli skupaj z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom, bo odpravnina na osebo znašala prav tako več kot 8000 evrov. Skupaj bo tako Šarčeva vlada namenila za odpravnine skoraj pol milijona evrov.

Vir: Slovenske novice

MG

VREME

Maribor
oblačno
76%
0.5km/h
100%
17°C
19°
16°
16°
Wed
14°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.