Nova cerkev sv. Janeza Boska v Mariboru, je preprosto veličastna

foto: MMC
DANS arhitekti Don Boskov Center Maribor 2015, foto MMC

Naročilo zasnove novega župnijskega središča pod Pohorjem Don Boskov center Maribor, je bilo “sanjsko”, pravijo v biroju DANS arhitekti, ki so zasnovali tudi cerkev sv. Janeza Boska iz betona, ki govori arhitekturni jezik preproste veličastnost, piše MMC.

Pri notranji opremi cerkve so se naslanjali na princip oblačila neveste: , nekaj starega, veliko novega, nekaj podarjenega, nekaj izposojenega in nekaj modrega. Nekaj starega jo povezuje s preteklostjo, nekaj novega predstavlja upanje za prihodnost, nekaj izposojenega simbolizira prijateljstvo, nekaj modrega pa zvestobo.  Objekt je zgrajen iz betona, zunanja lupina je iz opek. Cerkev sv. Janeza Boska, ki daje vtis skromnosti in veličastnosti hkrati, je polna simbolike in skritih detajlov.

Lokacija na obrobju Maribora je zahtevala specifičen odgovor, saj je bilo treba merilo prostora, ki ga določajo avtomobili, štiripasovnice in trgovski centri, prilagoditi pešcem in duhovni vsebini. Cerkveni kompleks salezijanske skupnosti je zasnovan kot jasna stavbna masa pravokotnega tlorisa s centralnim introvertiranim dvoriščem, nad katero sta dvignjena cerkvena ladja in v prihodnosti tudi visok zvonik. Ko vstopimo v ovalno dvorišče s staro lipo, se znajdemo v varnem zavetju, so še zapisali na spletnem portalu MMC.

Pri umestitvi objekta v prostor je velik izziv predstavljala okolica. Objekt je namreč tik ob mariborski štiripasovnici in nakupovalnem središču, v nič kaj duhovnem okolju.

foto: MMC

foto: MMC

MZ

.

VREME

Maribor
oblačno
92%
6.7km/h
100%
4°C
7°
2°
4°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
4°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.