KORONAVIRUS, različico
Koronavirus Maribor, fotomontaža

Slovenija je še vedno v primežu koronavirusa. Čeprav se okužbe počasi zmanjšujejo, pa nas skrbijo različni sevi novega koronavirusa, trenutno nas skrbi Nigerijski sev.

V Mariboru nov t.i. Nigerijski sev koronavirusa? 

»Danes smo zaznali v Sloveniji tudi različico virusa B.1.525, nek Nigerijski/UK sev ali karkoli je to. Zaznali smo jo v Novem mestu, Kranju in Mariboru. Ta nigerijska različica je delno podoben južnoafriškemu, saj ima mutacijo E484K. E484K mutacija (južnoafriški, nigerijski) naredi obstoječa protitelesa (bodisi, ker ste preboleli, bodisi od cepiva) manj efektivna. N501Y (britanski, južnoafriški sev) pa vas naredi dlje časa kužne. Nigerijska različica B.1.525 ima tako podobne probleme kot južnoafriški,« je na twitterju zapisal (nelektorirano) uporabnik, ki ga je najti tudi med sodelavci sledilnika covida 19.

Zaradi vse več novih različic seva novega koronavirusa je premier Janez Janša v ponedeljek omenil, da se je pojavila dilema, ali še naprej slediti sprejetemu načrtu sproščanja (ali zaostrovanja) ukrepov ali pa za krajši čas ponovno povsem ustaviti javno življenje v državi.

Kako se bo pokazal ta novi sev in kako bo to vplivalo na okužbe, bomo videli v naslednjih dneh. Do takrat pa UPOŠTEVAJTE UKREPE!

PM