Slika: Twitter

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v torkovi izjavi sedemurni razpravi s poslanci svoje stranke sporočil, da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade ter da bodo prispevali svoje podpise.

Erjavec 43 glasov še nima

Več, kot očitno je, da Erjavec niti po sedemurni razpravi ni razumel svojih poslancev, ali bodo prispevali podpise, ali ne. Izjav tako niso dajali niti poslanci DeSUS niti voditelji samozvane koalicije KUL, niti Erjavec.

Počivalšek: “Čas je, da se preštejemo!”

Prvak DeSUS verjame, da bo nezaupnica vladi uspela, sam pa prevzema odgovornost za 43 poslanskih glasov. Spomnil je, da potrebujejo tudi glasove iz SMC in pojasnil, da je imel v tem tednu kratek pogovor s Počivalškom. Vsebine ni želel komentirati. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da je že čas, da “se preštejemo v parlamentu in se ta zgodba razčisti”. “Da se potem lahko vsi skupaj osredotočimo na epidemijo in ekonomsko krizo!” Piše Siol.net.

Erjavec je narobe razumel

Je pa poslanec DeSUS Branko Simonovič za TV Slovenija dejal, da so v torek poslanci DeSUS dali soglasje k podpisom, niso pa imeli celotne nezaupnice, ampak le tri strani. “Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače,” je dejal.

Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša

Tudi predsednik vlade Janez Janša se je odzval na trenutno situacijo. za Radio Ognjišče je dejal, da možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica trenutni vladi izglasovana, obstaja, ni pa velika. Po njegovi oceni pa to ne bi pomenilo, da bi KUL postavila novo vlado iz strank, zaradi katerih je vlada enkrat že razpadla, temveč bi to prineslo predčasne volitve. Janša meni, da glede na to, kako se “lomi roke” poslancem DeSUS, se jim “grozi in izsiljuje”, da se bo tak pristop nadaljeval tudi pri poslancih SMC. Do glasov za padec vlade bi tako prišli s “protipravnimi in kriminalnimi pritiski”, je dejal.

PM